HRVATSKA PONIŽENA

Tri ogromne pogreške izbornika Dalića; je li mu zbog ovog eksperimenta ugrožen posao?

12.09.2018 u 10:45

Bionic
Reading

Nakon što je španjolska nogometna reprezentacija pobijedila u Elcheu Hrvatsku u Ligi nacija s visokih 6:0, što je i najteži poraz naše izabrane vrste u povijesti, mnogi analitičari su mišljenja kako je hrvatski izbornik Zlatko Dalić napravio tri velike pogreške kojima je kompromitirano osvojeno srebro na SP-u u Rusiji te se u momčad uvuklo negativno raspoloženje

Po tko zna koji put pokazalo se kako se u nogometu promašaji čistih prilika skupo plaćaju. Hrvatska je u prvih 20-ak minuta, negdje do ozljede koljena Šime Vrsaljka, sjajno stajala na terenu. Izvana je odličnim udarcem zaprijetio Ivan Rakitić, ubrzo nakon toga u 14. minuti Vrsaljko je sjajno proigrao Ivana Santinija, ali napadač Anderlechta - u Mandžukićevom dresu s brojem 17 na leđima - s pet metara poslao je loptu pokraj vratnice.

Kako je Santini u 12. minuti zbog udaranja laktom protivnika dobio žuti karton, bilo je vidljivo da je nakon promašaja 'zicera' koji bi ga proslavio - potpuno potonuo. Iako je riječ o odličnom napadaču, jasno je da Hrvatska u ovom trenutku, zbog spletka okolnosti, boljih nema. Krivac? Opet Dalić! Naime, njegova je odluka da poštedi realno našeg prvog napadača Andreja Kramarića zbog lakše ozljede, iako je jasno da je mogao igrati (za svoj Hoffenheim je igrao). Pogotovo nije logična odluka da se poštedi Kramarić kada je bilo jasno da je ozlijeđen i Ante Rebić te da je Nikola Kalinić odavno prekrižen. Ova utakmica pokazala je da Santini ipak nije Dado Pršo, koji je u poznim godinama postao naša prva špica i nezamjenjiv u napadu. Kod Santinija je najrealnija opcija da će povratkom spomenutih napadača, zbog snažne konkurencije, završiti njegova epizoda u hrvatskom dresu. Hoće li Santini dobiti novu priliku za vađenje? Možda 12. listopada protiv Engleske u trećem kolu Lige nacija na Rujevici dobije koju minutu, ali s obzirom na konkurenciju – teško. No u toj priči Santini je najmanji krivac jer je došao pomoći (kad nema tko)…

Samo tri minute kasnije Ivan Perišić se ubacio ispred španjolske obrane i bio u čistoj prilici, ali u zadnji tren Carvajal je blokirao njegov udarac.

Realno gledajući, da je u tim trenucima bilo 2:0 za Hrvatsku, jasno je kako bi utakmica išla u potpuno drugom smjeru i vjerojatno bi Španjolci izgubili glavu ganjajući rezultat.

No 20. minuti Dalić vuče najnelogičniji potez otkad je sjeo na klupu Hrvatske. Umjesto ozlijeđenog Vrsaljka u igru ubacuje Marka Roga, po vokaciji napadača koji se najbolje snalazi u ulozi polušpice. Kada je zadnji put Rog igrao, tj. je li ikada igrao na poziciji desnog beka, nije poznato, ali taj potez pokazao se kao potpuni promašaj.

Logično bi bilo da je na tu poziciju uveo Tina Jedvaja, koji je igrama u Bundesligi pokazao da može biti dobar, a ako to već nije bio Dalićev prvi izbor, možda je mogao malo promiješati obranu pa na poziciju desnog beka postaviti Domagoja Vidu.

'Nemamo uz Vrsaljka pravog desnog braniča, tražim tu rješenje. Pokušao sam s Rogom, moramo iskušavati neke stvari. Tražimo rješenja', kazao je Dalić, čime se pokušao opravdati. Ali uzalud. Samo je izgubio kredit koji je imao kod velikog broja navijača.

Tri gola Španjolske u 12 minuta - pogreške se skupo plaćaju

I kako to obično ide u nogometu, ubrzo je stigla ne jedna, nego tri kazne. U svega 12 minuta potpuno se raspala igra Hrvatske jer su Španjolci zabili tri gola. Prvo je u 24. minuti Ramos pronašao Carvajala koji je sjajno ubacio s desne strane u sredinu, a Saul je glavom zakucao loptu u mrežu za 1:0. Osam minuta kasnije, u 32. minuti, Mateo Kovačić poklonio je loptu suparniku, a Asensio je silovitim dalekometnim udarcem zabio zbunjenom Kaliniću golčinu za 2:0. No svega tri minute kasnije ofenzivac Reala ponovo se sjurio prema hrvatskom golu, a njegov udarac ovaj je put završio na gredi pa se od Kalinića odbio u mrežu, za nedostižnih 3:0 već na poluvremenu. U toj posljednjoj situaciji, a može se reći i kod prvog gola, vidjelo se kako je Dalić imao preveliko povjerenje u Josipa Pivarića, koji je defanzivno puno slabiji od 25-godišnjeg Borne Barišića. Ako ništa drugo, teško da bi Asensio tako prolazio pored bivšeg igrača Osijeka koji se u kratko vrijeme nametnuo svojim igrama u Glasgow Rangersima i koji je bio solidan u nedavnoj utakmici protiv Portugala.

Zašto Dalić i njegovi najbliži suradnici Ladić i Olić nisu imali povjerenja u Barišića na lijevom beku, zašto se javnosti pokušava sugerirati kako 'nemamo uz Vrsaljka pravog desnog braniča' pa se rade eksperimenti u ovako važnoj utakmici, pitanja su na koja nema suvislog odgovora. Stoga se mnogi nakon ovih eksperimenata pitaju je li Daliću zbog ovog sramotnog poraza ugrožen posao? Što će biti s njegovom sudbinom ako se sličan scenarij ponovi protiv motivirane Engleske pred praznim tribinama na Rujevici?

Uz sve spomenuto, još se nadovezao najlošiji dan u karijeri golmana Lovre Kalinića koji je 'jedinicu' dobio oproštajem Danijela Subašića. Je li Kalinić mogao bolje reagirati kod dva vanjska udarca Asensija? Naravno da je mogao, ali isto tako ostaje dojam da je hrvatska zadnja linija bila poprilično propusna. Pogotovo na već spomenutoj lijevoj strani. Iako su Španjolci slavili s previsokih 6:0, moramo reći kako su imali i puno sreće, od prva tri udarca zabili su tri gola. A samo nekoliko minuta prije opasno su visjeli na konopcima. Ali to je nogomet…

  • +9
Liga nacija, skupina 4: Španjolska - Hrvatska Izvor: Profimedia / Autor: Pablo Garcia/UESyndication/PIXSELL/UESyndication/PIXSELL