SUPERSPORT KUP

Treneri Rijeke i Hajduka najavili spektakularno finale: Ovakve utakmice su čudne, odlučuju detalji, ali i sportska sreća

25.05.2022 u 19:30

Bionic
Reading

Nogometaši Hajduka i Rijeke na Poljudu u četvrtak s početkom u 19 sati (HNTV, MAXtv) igraju finale SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa

Iako se finalni susret igra na Poljudu, domaćin ovog susreta službeno je momčad Rijeke.

Do prilike za osvajanje trofeja Hrvatskog kupa Bijeli su stigli pobijedivši u gostima Primorac Biograd na Moru rezultatom 2:1 u 1/16 finala. Zatim su u sljedećem susretu slavili u gostima kod Belišća s 5:1 da bi u četvrtfinalu svladali Lokomotivu u Kranjčevićevoj rezultatom 6:3. Momčad trenera Valdasa Dambrauskasa u samu završnicu natjecanja plasirala se 2:1 pobjedom protiv Gorice na Poljudu.

'Nije bitno jesmo li spremni, nego što ćemo napraviti sutra. Imamo plan igre i znamo što trebamo. Finala su čudna. Inače odlučuju detalji, Malo sreće, malo više motivacije ili borbenosti u ključnim trenucima. Imamo na raspolaganju 22 igrača. Imam u glavi naš početni sastav, ali može se to promijeniti preko noći', rekao je strateg Splićana Valdas Dambrauskas u uvodu konferencije za medije.

'Mislimo da znamo kako će Rijeka igrati, ali u finalima se može svašta događati. Ne vjerujem da će biti jako atraktivna utakmica, ali mi igramo doma i u prednosti smo. Rijeka je odlična momčad. Čudno je da smo ih mi pobijedili dvaput na Rujevici.'

  • +24
Rijeka - Hajduk, 8.5.2022. Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX

Utakmica možda ode do penala…

'Vježbali smo penale nakon treninga. To je dio našeg treninga uvijek, ali svi bismo željeli pobijediti u 90 minuta. U posljednjoj utakmici protiv Rijeke pokazali smo da možemo svladati pritisak. Ako želite osvajati trofeje, morate naučiti kako ne izgorjeti u atmosferi', rekao je trener Hajduka.

Rijeka je svoj put do finala započela pobijedivši Pitomaču sa 7:0, zatim Oriolik sa 6:0, u četvrtfinalu su svladali Dinamo na Maksimiru rezultatom 3:1, a do finala su stigli svladavši Osijek na Rujevici s 3:2 nakon produžetaka.

'Prvo bih kadetima Rijeke čestitao osvajanje Kupa. Čeka nas praznik nogometa. Nadam se da će sve proći u najboljem redu. Neka pobijedi bolji. Apeliram na sve da sve protekne u najboljem redu', započeo je trener Rijeke Tomić konferenciju za medije.

'Podsjećam vas, jedini smo ove sezone dobili dva puta na Poljudu. Nema tu previše iznenađenja. Ovo su utakmice koje odlučuju detalji. Treba i sportske sreće. Čeka nas vjerojatno uzbudljiva utakmica. Mišljenja sam da je ovo utakmica u kojoj imamo šanse 50:50. Bit će pun stadion, što nosi određeni pritisak. Pokazali smo da igramo za gol više. Nadamo se da ćemo na kraju slaviti', dodao je.

Marko Livaja?

'Čestitke Marku na sjajnoj sezoni. Hajduk je uz kvalitetnog trenera odlična momčad, dosta su uložili.'

Četiri puta odmjerile su ove dvije momčadi snage u prvenstvu i svaki put slavili su gosti. Najprije je Rijeka pobijedila na Poljudu s 2:1, zatim je Hajduk na Rujevici slavio s 3:2, pa opet Rijeka u Splitu s 3:1 da bi u posljednjem susretu hajdukovci upisali uvjerljivu pobjedu od 3:0 u Rijeci.

Glavni sudac utakmice je Fran Jović iz Zagreba, pomagat će mu Bojan Zobenica iz Velike Gorice i Kruno Šarić iz Županje, a četvrti sudac je Igor Pajač iz Sv. Ivana Zeline. VAR sudac je Ante Čuljak iz Zagreba, a asistent VAR suca Igor Krmar, također iz Zagreba.