ĆIRO INTERNACIONALE

'Trener svih trenera' opravdava svoj status

01.04.2009 u 09:16

Bionic
Reading

Možda se to nekome neće svidjeti, ali činjenica jest da Ćiro Blažević s Bosnom i Hercegovinom pjeva svoj labuđi pjev. Njegovi jurišnici iznenađuju nogometnu Europu, a državu je dignuo na noge. To može samo Ćiro Blažević

Pobjedom u Genku nad Belgijom u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u nogometu koje će se 2010. godine održati u Južnoafričkoj Republici izbornik Bosne i Hercegovine Miroslav Ćiro Blažević još je jednom stigao na naslovnice. No s naslovnica nas ne gleda sretni izbornik, već čovjek koji je još jednom dokazao da spada u kategoriju vrhunskih nogometnih stručnjaka

Pisati o Ćiri Blaževiću u principu je zanimljiva stvar. Uvijek je na usluzi, uvijek spreman odvojiti trenutak za novinare. Ali iako Ćiro o svemu može imati zanimljivo mišljenje, on je prije svega trener. Čovjek koji se u jesen života odlučio na veliku avanturu u Bosni i Hercegovini.

Ima Ćiro iza sebe puno izborničkog iskustva: od Švicarske, Hrvatske, Irana do Bosne i Hercegovine. O klubovima da i ne govorimo. Ono što ga je uvijek krasilo bila je njegova nevjerojatna sposobnost komunikacije s javnošću, ali prije svega uspjesi gdje god je bio.

U redu, može mu se naći sto mana. I nije svuda odradio posao kako se to od njega očekivalo (sjetimo se Mure), no ono što trenuto radi na kormilu Bosne i Hercegovine je posebno.

Dok je vodio hrvatsku reprezentaciju, s kojom je postigao i najveći uspjeh u povijesti hrvatskog nogometa, Ćiro je prozvan 'trenerom svih trenera'. Da, sigurno se neki ne bi složili s time, ali kroz ovaj kvalifikacijski ciklus Ćiro je opravdao taj nadimak.

Prihvatio je Bosnu i Hercegovinu dok je bila u rasulu. Dolazak na njihovu klupu izazvao je puno kontroverzi u tamošnjoj javnosti, no Ćiro ih je razoružao svojim šarmom, ali i rezultatima. Danas se Bosna i Hercegovina, koja je do jučer bila praktički lopta za napucavanje, bori s Turskom, Španjolskom i Belgijom za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2010. I nije da se samo tuče s njima, već ima realne šanse nešto i napraviti. Naši susjedi su u ovom trenutku opijeni rezultatima.

Iako je Hrvatska dala velike trenere, Ćiro će zauvijek ostati 'trener svih trenera'. Voljeli ga ili ne, kritizirali ga ili ne, čovjek ima rezultate. Prije nego je preuzeo BiH kazao je da je tek sad najbolji trener. Očito je znao što govori. Pobjeda u Genku je to dokazala. Ćiro, svaka čast.