STARI vs. MLADI

Trener Starih Ličina pronašao formulu

09.01.2012 u 09:29

Bionic
Reading

Mladi vodili 2:0, no na kraju je tradicionalni, 55. susret završio s miroljubivih 2:2, a igrali i bivši prvoligaški igrači Pakasin iz Dinama i Zekić iz Kamen-Ingrada

Tradicionalni, 55. susret Starih i Mladih završio je neodlučeno 2:2 (0:2). U ukupnom zbroju mladi su postigli tri pobjede više od starih. Riječ je o jedinstvenom nadmetanju.

Nogometni klub Stari-Mladi uredno je registriran, nije doduše član nijedne lige, ali ima dvije momčadi koje se natječu međusobno jednom u godini o Novoj godini. Isprva je okupljao igrače iz Savske i okolnih ulica, a danas prijatelje sporta od Dubrave preko Jaruna do Podsuseda.

Neodlučeni ishod vratio je osmijeh na lice Ratimira Ličine, koji je, kako kaže, osvježio sastav koji je upravo pod njegovim nadzorom od 0:2 stigao do konačnih 2:2. Taj ishod silno ga je ohrabrio, pa je neposredno nakon završetka utakmice najavio pobjedu u idućem, 56. susretu 2013.

U sastavu Mladih zaigrali su braća Ivan i Marin Fak, a u momčadi Starih njihov otac Joško. Istodobno, otac Drago i Davor Hadžić odjenuli su majicu Mladih. Tu majicu odjenuo je i 68-godišnji Jerko Javorović, najstariji sudionik utakmice.

Mnogo igrača, poput Mila, Marka Horvata, Balije, Hrgovića i ostalih sudionika tradicionalnog nadmetanja, koji nastavljaju ono što su 1958. počeli zanesenjaci iz Savske i okolnih ulica, tek će za tri, tri i pol desetljeća imati (približno) onoliko godina koliko danas ima Jerko Javorović.

Premda su rođeni u doba kad su neki već prestali igrati za sastave Starih ili Mladih, baš ističu svoju privrženost tradiciji. U 55. susretu priključio im se 31-godišnji Silvijo Fočić, koji je u debitantskom nastupu postigao vodeći pogodak za sastav Mladih.
Utakmici je prisustvovao i Damir Hrgović-Menotti, kako kažu poznavatelji nogometa, prava trenerska legenda zagrebačkog sporta. Josip Hrgović-Belan, Damirov otac, osnovao je nogometni klub Savu, a unuk Robert zaigrao je u 55. utakmici.

Susret je odigran na igralištu u Veslačkoj ulici, gdje je nekoć igralo Jedinstvo, koje je poslije promijenilo ime u Zagrebački plavi. Taj klub je ugašen, a danas novouređena igrališta u Veslačkoj ulici koriste Zagrebovi seniori i polaznici omladinske škole.

Veterani su na njihovom terenu pokazali podosta umijeća, godinama i/ili kilogramima usprkos. Nije ni čudo: igrali su i bivši prvoligaški igrač Pakasin iz Dinama i Zekić iz Kamen-Ingrada.

Uostalom, treneri Željko Ferdelja (Mladi) i Ratimir Ličina (Stari) nisu krili zadovoljstvo.

Za sastav Starih igrali su Kurs, Nikolić, Šarić, Zubanović, Zokman, Pakasin, Šljivac, Zekić, Sušić, J. Fak, Pušić, Mačković, Hala, Medan, Bandalo, Došen i Jurčec.
Boje momčadi Mladih branili su Andrić, Drago Hadžić, Perica, Vlado Horvat, Mil, Ivan Fak, Marin Fak, Marko Horvat, Masnec, Davor Hadžić, Benšek, Hrgović, Tantaj, Antolković, Balija, Fočić, Deželić i Javorović.
Pogotke za mlade postigli Fočić u 47. i M. Horvat u 50. minuti. Strijelci za stare bili Zekić u 71. i Jurčec u 74. minuti.

Glavni sudac bio je Stjepan Štef Jarec, a pomagali su mu Stipe Perić i Slavko Koričić.