DANSKA

Tragovi danskog dinamita u nekom novom vremenu

21.05.2010 u 22:02

Bionic
Reading

Kad se u konkurenciji Portugala, Švedske i Mađarske dočepate prvog mjesta u izlučnom natjecanju, znači da ste sastavili opasnu nogometnu družinu koja se ne mora kolebati ni pred kime, gospodine Olsen - Morten Olsen

To nije talentom raspojasana, radikalno napadačka postrojba koja bi oživjela kovanicu 'Danski dinamit', kako su u 80-ima prozvali M. Laudrupa, Lerbyja, istog tog Olsena i brata mu Sorena... Izbornik ponikao u dinamitnoj generaciji okrenuo je leđa ponosnoj tradiciji lepršavog danskog nogometa kako bi instalirao gvozdenu disciplinu i taktičku ozbiljnost. 'Promijenio se nogomet. Morate koristiti najbolje oružje koje imate', njegovo je objašnjenje.

Kritičara nije falilo, ali morali su umuknuti nakon što su iza Olsenove bande ostali meštri od lopte poput Christiana Ronalda ili Zlatana Ibrahimovića, koji je u najboljim godinama ostao bez Mundijala. O švedsko-danskom rivalitetu da ne govorimo...

Zakopčani Olsen nije miljenik hijenski raspoloženih tabloida. To što izmišlja i piše žuti tisak, njega se, kao čovjeka očito viših intelektualnih sposobnosti, ne tiče niti se trudi upuštati u švedsko-danska tabloidska prepucavanja: uzde repke drži već deset godina! Za tako nešto potrebno je imati i podršku upravitelja danskog nogometa, jer nije ostavkom platio neodlazak na zadnje svjetsko i europsko prvenstvo. Tvrdoglavo je branio svoju 4-3-3 formaciju i sada naplatio.

Za JAR nam je pripremio iskustvom opremljenu formaciju predvođenu vremešnim, ali vještim Feyenordovim topnikom Jonom Dahlom Tomassonom koji će, ako na prvenstvu dvaput strpa balun u mrežu, zasjesti na vrh vječne ljestvice danskih golgetera, i to preskakanjem legende iz crno-bijelih vremena Poula Nielsena. Ostatak bande igra u prestižnim europskim klubovima poput Ajaxa (Rommedahl), Liverpoola (Agger) Juventusa (Poulsen), Zenita (Lumb)...

No svakako valja upozoriti na gorostasnog centarfora Nicklasa Bendtnera, koji sa 22 godine i 194 cm ponekad djeluje čudno, da ne velimo smotano (opasna varka!) i još se nije sasvim afirmirao u jakom Arsenalu. Pokazuje, međutim, strahoviti potencijal i u skok igri i na zemlji te je u nekoliko navrata – posebno hat trickom protiv Porta u Ligi Prvaka - pokazao da kada ima svoj dan, može unijeti rasulo u vrhunske protivničke obrane.

'Pucamo na naslov. Zašto ne bismo? Pa Danska je već stvorila masu senzacija u nogometnoj povijesti', reći će Bendtner.

Eh, da: postoji još jedan razlog zašto je Danska među najpoštovanijim ekipama na svijetu. Ima 'Rooliganse', vjerojatno najbolje svjetske navijače koji razvijaju antihuligansku kulturu veselja na tribinama i izvan njih: sviraju, plešu, pjevaju, a čest prizor među njima su i mitske nordijske plavuše.

PROGNOZA: Ovog puta neće. Imaju skupinu smrti, poslije Nizozemske tu je vrlo jaki Kamerun. Nekako se čini da bi nordijska sistematičnost i upornost mogli rastaviti labilnu afričku kreativnost, ali - vrijeme je za Eto'a.