PRVA ŽRTVA OLIMPIJADE

Tragedija: poginuo gruzijski sanjkaš

13.02.2010 u 10:04

Bionic
Reading

Nesretni Gruzijac prevrnuo se tijekom sanjkaškog treninga pri velikoj brzini i unatoč brzoj medicinskoj pomoći ipak preminuo. On je prva sportaš koji je izgubio život u povijesti Zimskih olimpijskih igara

Gruzijski sanjkaš Nodar Kumaritašvili preminuo je u petak nakon nesreće na treningu na olimpijskom borilištu na dan početka Zimskih olimpijskih igara Vancouveru, priopćio je Međunarodni olimpijski odbor (MOO). Nesretni 21-godišnji Gruzijac prevrnuo se na 'zloglasnom' 16. zavoju pri brzini oko 100 kilometara na sat na stazi u Whistleru, te udario u zaštitnu ogradu. Očevici tvrde da je u besvjesnom stanju hitno prevezen u bolnicu, gdje je ubrzo preminuo.

Kumaritašvili je bio neiskusan sanjkaš i ovo su mu bile prve Olimpijske igre. On je i prvi sportaš koji je izgubio život u povijesti Zimskih olimpijskih igara.

Nesretni Gruzijac prvi je sportaš koji je poginuo na Zimskim igrama, točnije na službenim natjecanjima u što se ubraja i trening sanjkaša na dan početka Igara. Daleke 1964. na Igrama u Innsbrucku 19-godišnji australski skijaš Ross Milne tragično je nastradao desetak dana prije početka Igara, dva dana poslije njega kao i britanski sanjkaš Kazimierz Kay-Skrzypeski. U Kanadi, ali u Calgaryu 1988., u prometnoj je nesreći poginuo austrijski liječnik Jörg Oberhammer. Daleko veći broj žrtava među sportašima bio je Ljetnim igrama od kojih je najpoznatiji minhenski masakr izraelskih sportaša na Igrama 1972. Palestinski teroristi tada su upali u Olimpijsko selo i ubili hrvače Marka Slavina i Eliezaara Halfena, te dizače utega Davida Marka Bergera, Zeeva Friedmana i Yosefa Romana. Na Igrama 1912. u Stockholmu tijekom maratona je umro Portugalac Francisco Lazaro, a 1960. u Rimu tragično je nastradao danski biciklist Knud Enemark.