PREMIERSHIP

Tottenham poveo 2:0 pa primio pet golova

26.02.2012 u 18:45

Bionic
Reading

U derbiju 26. kola engleskog nogometnog prvenstva Arsenal je na stadionu Emirates deklasirao gradskog suparnika Tottenham 5:2 premda je nakon 34 minute gubio 0:2.

Nogometaši Arsenala pobijedili su u derbiju sjevernog Londona najvećeg rivala Tottenhama s 5-2 i to nakon što su 'spursi' na Emiratesu poveli s 2-0. Redknappova se momčad na kraju morala pomiriti s petim porazom sezone u 26. kolu Premiershipa.

Iako je Tottenham ove sezone vladar četvrti, barem gledajući ljestvicu, u izravnom su se obračunu ponovno, kao što je to uglavnom bio slučaj posljednjih 20-ak godina, pokazali 'topnici'. Nije, međutim, izgledalo da će biti tako nakon što su gosti poveli već u četvrtoj minuti kada se lopta koju je uputio Louis Saha odbila od Thomasa Vermaelena i preskočila Wojciecha Szczesnyja. U 32. minuti Luka Modrić je poslao sjajnu loptu prema Garethu Baleu kojeg je u kaznenom prostoru srušio Szczesny, premda je dojam da je Velšanin odglumio prekršaj. Emmanuelu Adebayoru to nije smetalo da s bijele točke poveća prednost Tottenhama.

Taj je pogodak, međutim, probudio Wengerove nogometaše koji su napokon počeli igrati. Najprije je Robin van Persie pogodio stativu u 40. minuti, a samo nekoliko trenutaka kasnije Bacary Sagna je glavom smanjio na 1-2. Samo tri minute kasnije nakon pogreške Assou-Ekotta, Van Persie je prevario Niku Kranjčara i donio Arsenalu izjednačenje.

Već u 51. minuti 'topnic'' su u potpunosti preokrenuli rezultat nakon što je Tomaš Rosicky je sjajno reagirao nakon ubacivanja Sagne. U 65. minuti je Van Persie proigrao Thea Walcotta za 4-2, a samo tri minute kasnije Walcott je zaključio priču na asistenciju Alexa Songa. Do kraja je još Tottenham ostao i s igračem manje budući da je u 87. minuti Scott Parker zbog prekršaja na Vermaelenu dobio drugi žuti karton.

Luka Modrić je odigrao svih 90 minuta. U prvom je poluvremenu dobio žuti karton zbog prigovora, a u nastavku je mogao dobiti i drugi poslije prekršaja na Mikelu Arteti. Kranjčar je, pak, odradio samo prvih 45 minuta.

Zanimljivo je da je ovo Tottenhamu bio sedmi poraz u povijesti Premiershipa, više od bilo kojeg drugog kluba, nakon što je imao dva gola prednosti. Ujedno mu se prvi put nakon sezone 1992/93 dogodilo da je dvaput u istoj sezoni primio pet ili više pogodaka. Podsjetimo, na početku sezone ga je s 5-1 pobijedio Manchester City. Arsenal je, pak, peti put od osnutka Premierlige nadoknadio minus od dva gola.

Manchester United u nedjelju je kao gost svladao Norwich s 2-1 i to pogotkom Ryana Giggsa u sudačkoj nadoknadi. Neuništivi Velšanin je igrao 900. službenu utakmicu za 'crvene vragove', točno 7666 dana nakon debija, i na najljepši je mogući način proslavio veliki jubilej. United je, inače, poveo u sedmoj minuti pogotkom još jedne legende, Paula Scholesa. Prvi je to put nakon 4. veljače 2007. da su Scholes i Giggs bili strijelci u istoj utakmici. Za domaće je u 84. minuti izjednačio Grant Holt, ali slavlje se pokazalo kratkotrajnim.

Seriju od četiri uzastopna poraza u Premierligi nogometaši Stokea prekinuli su u 26. kolu. Na svojoj su Britanniji svladali Swansea s 2-0.

Oba su pogotka pala u prvom poluvremenu. Matthew Upson je u 24. minuti glavom smjestio loptu u mrežu na asistenciju imenjaka Etheringtona, a šest minuta prije kraja poluvremena Peter Crouch je povećao prednost Stokea. Zabio je također glavom nakon dodavanja Ryana Shottona

Swansea je na ovaj način nastavio sa slabim izdanjima u gostima ove je sezone izvan svoga stadiona uzeo samo devet bodova u 13 utakmica.

Engleska 1. liga, 26. kolo
Arsenal 5 2 Tottenham
Strijelci
0:1 L. Saha (4') 0:2 E. Adebayor (11m, 34')
1:2 B. Sagna (40') 2:2 R. Van Persie (43')
3:2 T. Rosicky (51') 4:2 T. Walcott (65')
5:2 T. Walcott (68')
Sastavi
W. Szczęsny
T. Vermaelen
L. Koscielny
K. Gibbs (75' C. Jenkinson)
B. Sagna
M. Arteta
A. Song Billong
T. Walcott (82' A. Oxlade-Chamberlain)
R. Van Persie
Y. Benayoun (88' Gervinho)
T. Rosicky
B. Friedel
L. King (82' M. Dawson)
Y. Kaboul
B. Assou-Ekotto
K. Walker
L. Modrić
S. Parker
G. Bale
N. Kranjčar (45' R. Van der Vaart)
L. Saha (45' Sandro)
E. Adebayor
Žuti kartoni
L. Koscielny 31'
M. Arteta 42'
R. Van Persie 78'
L. Modrić 29'
S. Parker 30'
Sandro 61'
Crveni kartoni
S. Parker 87'