'orlovi' pali usred beograda

[FOTO] Totalni šok u Beogradu, Srbi nakon lutrije penala ostali bez plasmana na Euro; Škotska će igrati u skupini s Hrvatskom

12.11.2020 u 23:43

Bionic
Reading

Srbija i Škotska u Beogradu su igrale odlučujuću utakmicu dodatnih kvalifikacija za plasman na Euro 2021. godine. Nakon 90 minuta igre bilo je 1:1, niti u produžetku nije bilo golova pa je nakon velike drame pobjednik odlučen izvođenjem penala...

Utakmica je igrana u Beogradu, na stadionu Rajko Mitić po prohladnom i kišovitom vremenu. Baš onakvom na kakvo su Škoti naviknuti...

Važnost utakmice zakočila je obje reprezentacije, nije tu bilo niti malo nogometne ljepote, posebno je loše i nezanimljivo bilo prvo poluvrijeme s tek po jednom prilikom sa svake strane.

U sedmoj minuti nastavka pao je prvi gol, a zabio ga je Ryan Christie. Preciznim udarcem od stativu pogodio je za veliko slavlje Škotske i to samo minutu nakon što je Liverpoolov bek Andrew Robertson promašio zicer...

Srbija se pokušavala vratiti, ali 'orlovi' su djelovali bezidejno i nemoćno protiv rastrčanih Škota. Malo je nedostajalo da Srbija izjednači u 70. minuti, kada je Sergej Milinković-Savić glavom pogodio vanjski dio mreže škotskog gola. Luka Jović je glavom sjajno gađao u 85. minuti, ali je njegov udarac prošao pored gola gostiju.

I kada je činilo da je sve gotovo, Srbija je u 90. minuti imala korner, a nakon ubačaja Jović glavom sjajno zabija za 1:1 i donosi Srbiji priliku za produžetke. I da, Srbija je izgledala bolje u dodatnih pola sata igre, ali gosti niti u jednom trenutku nisu odustali od svog načina igre. Kako niti nakon produžetka nije bilo promjene, pristupilo se izvođenju penala.

Griffiths i Tadić su prvi pucali penale, obojica su pogodili. McGregor je matirao Rajkovića u drugoj seriji za 2:1, a onda Luka Jović uz malo sreće postiže gol za 2:2. McTominay je potom bio siguran, a Gudelj je mirno pogodio za izjednačenje 3:3. U četvrtoj seriji zabija McBurnie, a potom i Katai za 4:4.

  • +11
Srbija - Škotska, kvalifikacije za EP 2021., 12.11.2020. Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

U posljednjoj seriji prvo puca McLean, zabija za 5:4, a onda loptu u ruke uzima Aleksandar Mitrović. Napadač Fulhama je uzeo zalet i - promašio!

Škotska će tako na Europskom prvenstvu sljedećeg ljeta igrati u skupini s Hrvatskom, Engleskom i Češkom.

Plasman na EURO 2021. izborila je i Slovačka koja je u Belfastu nakon produžetaka pobijedila Sjevernu Irsku 2:1 te će igrati u skupini E sa Španjolskom, Poljskom i Švedskom.

Slovačka je povela u 17. minuti pogotkom Juraja Kucke koji je iskoristio pogrešku domaćeg veznjaka Georgea Savillea nakon što je ovaj glavom vraćao loptu svojem suigraču, no to je učinio vrlo loše. Kucka je 'ukrao' loptu i jurnuo prema suparničkom golu i zabio za 1:0.

Sjeverna Irska je uspjela izjednačiti u 88. minuti autogolom Milana Škriniara koji je ubačaj McNaira pospremio u vlastitu mrežu. U posljednjim trenucima susreta domaćin je mogao okrenti rezultat, no Lafferty je pogodio okvir gola.

Gosti su do nove prednosti došli u 110. minuti golom Michala Duriša koji je s ruba šestnaesterca pogodio donji desni kut golmana Baileyja Peacocka-Farrella.