KOCKA JE BAČENA

Top pet najrizičnijih transfera ove zime

22.02.2011 u 13:00

Bionic
Reading

Najveći transfer ove zime ostvario je Fernando Torres, koji je za vrtoglavih 58 milijuna eura prešao iz Liverpoola u Chelsea. No ta je kupovina, slično kao i ona Džekina ili Suarezova, bez puno rizika – oni će uloženo vratiti golovima! Za neke druge se to ne bi moglo reći...

Kada želite pojačati ekipu tijekom zimskog prijelaznog roka često se ne mogu naći idealna rješenja, već se preuzima određen rizik kod dovođenja igrača. U tom se slučaju može ili odustati ili krenuti devizom 'kocka je bačena!' i riskirati. Gledajući kroz povijest nekad se kockanje isplatilo, no često se znalo dogoditi da su klubovi doveli 'mrtvi kapital'. Ove je zime bilo neobično mnogo velikih transfera, ali s ovih će pet igrača treneri imati najviše briga da stvari ne pođu krivo.

5. Antonio Cassano, 28, napadač
Transfer: bez odštete prešao iz Sampdorije u Milan.
Faktor rizika: neukrotiv temperament igrača.
Kada mu je glava u redu, Cassano iskazuje svu raskoš igre kao jedan od najtalentiranijih igrača svoje generacije. Kada mu nešto nije po volji, onda je sklon svađi s trenerima, upravama i suigračima, a uz to definitivno nije igrač koji može dugo čekati na klupi. S njim će trener Allegri imati posla, iako se sam Cassano kune da se smirio.


4. E. Adebayor, 26, napadač
Transfer: posuđen u madridski Real iz Man. Cityja, s mogućnosti otkupa ugovora.
Faktor rizika: gramzljivost za novcima i velik ego.
Mourinho je tražio napadača, pa ga je sada i dobio! Adebayor ima neprijeporne fizičke i tehničke kvalitete koje mogu koristiti Realu, ali on je ujedno tempirana bomba u svlačionici. Veliko je pitanje koliko svlačionica madridskog kluba može podnijeti još jedan veliki ego uz već prisutne Ronalda, Ramosa ili Casillasa.

3. David Luiz, 23, stoper
Transfer: za 30 milijuna eura prešao iz Benfice u Chelsea.
Faktor rizika: teška aklimatizacija na engleski nogomet.
Za mladog se Brazilca govori kako će u narednom desetljeću biti jedan od vodećih igrača na svojoj poziciji. Predispozicije ima: visok je, brz, jak i tehnički potkovan u brazilskom stilu. No, pitanje ostaje: može li on odmah biti pojačanje ili će mu trebati bar šest mjeseci prilagodbe, koji su bili potrebni i velikanima poput Vidića i Stama?

2. Darren Bent, 26, napadač
Transfer: za 21 milijun eura prešao iz Sunderlanda u Aston Villu.
Faktor rizika: na vrhunskoj razini nikad dokazan igrač.
Sjećanja na njegove igre iz Tottenhama ne ostavljaju dojam kako je riječ o vrhunskom igraču. Doduše, nije niti Aston Villa vrhunski klub, ali će svejedno očekivati povrat svog novca u golovima. Teško da bi se oni ikad odlučili za ovako hazardan transfer da im se broj postignut golova gotovo ne jednači s brojem odigranih utakmica.

1. Andy Carroll, 22, napadač
Transfer: za 40 milijuna eura prešao iz Newcastlea u Liverpool.
Faktor rizika: mnogo novca za tek potencijalnu svjetsku klasu.
Najveći i potencijalno najlošiji transfer u povijesti Liverpoola! Platili su čak 40 milijuna eura za igrača koji igra tek prvu pravu sezonu, koji se nije dokazao niti u europskim ligaškim niti u internacionalnim utakmicama i koji je pokazao sklonost ozljedama, ali i ne baš sportskom i uzornom životu. Previše uloženog novca za igrača koji je tek potencijalno svjetska klasa.