LIGE PETICE

Top 5 pozitivnih klupskih iznenađenja

03.02.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Tko se nadao prije početka talijanskog prvenstva da će Napoli konkurirati za naslov? A što tek reći za mlade lavove iz Dortmunda, koji nezadrživo kroče prema tituli njemačkog prvaka? Osim njih, postoje još neki klubovi u ligama petice koji su na sebe skrenuli pozornost neočekivano dobrim rezultatima i igrama

5. Sunderland, 6. mjesto u Premier ligi, 37 bodova iz 24 ligaška susreta
Razlog uzleta: sustavna i značajna ulaganja u igrački kadar. Sunderland već godinama ulaže (za klub tog renomea) značajne količine novca i to se polako isplaćuje. Momčad igra solidno, a spremni su zagorčati život i velikim favoritima kada ovi nemaju svoj dan.

Slabosti: odlazak Darrena Benta. Nikad nije dobro kada udarna špica napusti klub, a još je gore kada se to dogodi usred sezone. Sada se samo mogu nadati da će ovogodišnje veliko pojačanje Asamoah Gyan preuzeti na sebe ulogu glavnog strijelca.

Dugoročna prognoza
: zbog prevelike konkurencije teško da će u bližoj budućnosti krenuti prema vrhu. U nekom bi drugom prvenstvu možda i imali šanse, ali u Engleskoj je to ipak teže zamislivo. Šesto ili sedmo mjesto još će dugo biti njihov vrhunac.

4. Espanyol, 5. mjesto u španjolskom prvenstvu, 37 bodova iz 21 ligaškog susreta
Razlog uzleta: odlično postavljena pragmatična igra. Espanyol je ekipa koja ne plijeni atraktivnošću niti velikim brojem golova, a pobjeđuje uglavnom s jednim pogotkom razlike. Odlično koriste domaći teren, na kojem ne ispuštaju bodove.

Slabosti: nedostatak individualne kvalitete, naročito u ofenzivnom djelu. Kad-tad to će postati velik problem i vjerojatno razlog pada rezultata. Individualna kvaliteta ekipe značajno je manja od njihovih konkurenata Seville ili Atletica iz Madrida.

Dugoročna prognoza
: upravo zbog gore spomenute slabosti momčad Espanyola će još godinama biti osuđena na prosječnost. Povremeni uzleti poput ovosezonskog su dakako mogući, ali jednako tako i padovi, a realnost je sredina tablice.

3. Napoli, 2. mjesto u Serie A, 43 boda iz 22 ligaška susreta
Razlog uzleta: činjenica da su četiri ključna igrača – Gargano, Hamšik, Lavezzi i Cavani – propustila zajedno samo četiri utakmice. Niti za jednog od njih klub s juga Italije nema niti približno adekvatnu zamjenu, naročito kada je riječ o napadačima.

Slabosti: jednom riječju – klupa. I dok ove sezone još i mogu izdržati s ovakvim igračkim kadrom, ako dogodine ostvare plasman u Ligu prvaka, zahtijevat će to dovođenje novih pojačanja, uz obavezan ostatak sadašnjih ključnih igrača.

Dugoročna prognoza: ukoliko zadrže sve igrače i dovedu pokoje pojačanje, mogli bi se vratiti na stare staze slave, u doba kada su klupske boje branili velikani poput Maradone, Carece i Alemaoa. No još uvijek ih se ne može smatrati velikim klubom.

2. Lille, 1. mjesto francuskog prvenstva, 41 bod iz 21 ligaškog susreta
Razlog uzleta: najbolja forma u iznimno izjednačenom prvenstvu. Razlog dostizanja takve forme je vrlo zanimljiv i kvalitetan igrački kadar, nastao kao rezultat promocije mladih igrača, uz nepogrešiva dovođenja pravih pojačanja tijekom ljeta.

Slabosti: financijski i organizacijski premali klub. Napomenuo je to i sadašnji Dinamov trener Halilhodžić, kako uprava uvijek posrne pred ponudama, taman kada klub treba podići na višu razinu. Tako je i ove sezone već prodan najvažniji obrambeni igrač Rami.

Dugoročna prognoza: zbog pretjerane prodaje igrača često kreću ispočetka s izgradnjom momčadi te zbog toga izostaju najveći rezultati. Taj trend će se gotovo sigurno nastaviti, iako ove sezone mogu otići do kraja u prvenstvu.

1. Borussia Dortmund, 1. mjesto Bundeslige, 50 bodova iz 20 ligaških susreta
Razlog uzleta: godinama građena mlada momčad koja igra kao u deliriju. Od fizičke spremnosti do uigranosti, malo koja momčad Europe može po tim pitanjima konkurirati ovosezonskoj dortmundskoj Borussiji.

Slabosti: neiskustvo i nedostatak alternative nekim igračima (Subotić, Sahin, Barrios). Ove im godine neiskustvo očito nimalo ne smeta, ali nedavni primjeri njemačkih prvaka Wolfsburga i Stuttgarta pokazuju koliko se lako ekipe izgube kada počne Liga prvaka.

Dugoročna prognoza
: klub velike (i ne tako davne) prošlosti, definitivno ima šansu ponovo stati uz rame minhenskom Bayernu. Osim mlade i kvalitetne momčadi, imaju dovoljno navijača, ali i logističke i financijske podrške kako bi opet postali veliki klub.