KVALITETE K'O ŠODERA

Top 10 repki s viškom kvalitetnih igrača

29.03.2011 u 12:02

Bionic
Reading

Imati dvojicu vrhunskih igrača u momčadi koji konkuriraju za isto mjesto na travnjaku, je li to sreća ili nesreća? Za izbornika, to je slatka briga, no nogometaši baš i nisu presretni zbog takvog stanja stvari

Neki treneri stvarno imaju slatke brige - hoće li postaviti među vratnice Adlera ili Neuera, na desnog beka Maicona ili Alvesa, u vezu Fabregasa ili Xavija, u napad Teveza ili Aguera. Luksuz je to koji si mogu priuštiti izbornici najjačih reprezentacija.

Isti je taj luksuz nesreća pojedinih igrača koji, iako su vrhunske klase, ne mogu doći do prve postave reprezentacije, neovisno o činjenici da bi isto mjesto zaslužili u svakoj drugoj nacionalnoj selekciji. Zbog toga se ističe upravo deset nacionalnih selekcija, od kojih svaka ima vrlo kvalitetnih igrača na bacanje na određenim pozicijama.

Golman
Španjolska: I. Casillas, M. Reina, V. Valdez, D. De Gea
Njemačka: M. Neuer, R. Adler, T. Wiese
Teško je bilo odlučiti se tko ima jaču konkurenciju na poziciji vratara, pa titulu dijele Njemačka i Španjolska. Sve je jasno ako se zna da postoje odlične reprezentacije poput Portugala, Hrvatske ili Srbije, koje bi vrlo rado među vratnicama vidjele trećeg golmana iz ove obje selekcije.

Centralni branič
Engleska: R. Ferdinand, J. Terry, J. Carragher, M. Upson, R. Shawcross, J. Lescott, L. King, J. Woodgate, P. Jagielka
Portugal: Pepe, R. Carvalho, B. Alves, F. Meira, Rolando, Ze Castro
Stvarno je impresivno vidjeti koju količinu kvalitete ima Engleska na poziciji stopera, budući da se radi o desetak izuzetno dobrih igrača. Ipak, Portugal im je odmah uz bok - ima u kadru čak tri stopera svjetske klase, što vjerojatno nema nijedna druga reprezentacija.

Lijevi bek
Francuska: P. Evra, E. Abidal, G. Clichy, A. Cissokho
Možda i najveća koncentracija kvalitete za samo jedno mjesto u momčadi nalazi se u francuskoj konkurenciji za lijevog beka. Kada imate četiri igrača redom iz Manchester Uniteda, Arsenala, Lyona i Barcelone, a može igrati samo jedan, onda je izbor doista nevjerojatan.

Desni bek
Brazil: Maicon, Dani Alves, Rafinha
Uz Španjolca Ramosa, Maicon i Alves uvjerljivo su najbolji desni bočni obrambeni igrači svijeta. Nažalost, u momčad ima mjesta samo za jednoga. Kada se to uzme u obzir, nije čudno da se rijetko spominje Rafinha, fantastičan igrač koji bi u drugim selekcijama lako ušao u prvih jedanaest.

Zadnji vezni
Gana: M. Essien, K. Asamoah, S. Muntari, A. Annan, S. Appiah
Pet odličnih igrača sličnih karakteristika koji čine gansku reprezentaciju trkački vjerojatno najpotentnijom reprezentacijom uopće. To su dokazali i tijekom Svjetskog prvenstva, kada su bez primjetne razlike u kvaliteti igre uspjeli nadomjestiti nedostatak Michela Essiena.

Centralni vezni
Španjolska: Xavi, A. Iniesta, C. Fabregas, M. Arteta, J. Martinez, B. Valero
Španjolski je izbornik jedini na svijetu koji si može priuštiti da ostavi Arsenalova kapetana Fabregasa na klupi ili uopće ne uručiti poziv igraču kalibra Artete. Kad se uzme u obzir da za mjesta u sredini konkuriraju još Busquets i Xabi Alonso, onda je jasno zašto su svjetski prvaci.

Ofenzivni vezni, ofenzivno krilo
Nizozemska: A. Robben, W. Sneijder, R.v.d.Vaart, R. Babel, D. Kuyt, E. Elia, I. Affelay
Već desetljećima igraju prepoznatljivu formaciju 4-3-3 i Nizozemci su postali pravi majstori u proizvodnji ofenzivno orijentiranih igrača. Kvaliteta je na tim pozicijama tolika da u prvih jedanaest jednostavno ne mogu naći mjesta za igrača poput Van der Vaarta.

Napadač
Argentina: L. Messi, G. Higuain, D. Milito, S. Aguero, C. Tevez, E. Lavezzi, M. Zarate, L. Lopez, J. Saviola
Osim lijevog beka kod Francuza, najveća je igračka konkurencija u napadu Argentine. Neki napadači; poput Lopeza, Saviole ili Zaratea, predvodili bi napad većine čak i vrhunskih reprezentacija. U Argentini mogu biti sretni ako uopće dobiju pozivnicu, a kamoli ako uđu u igru.

Treneri
Italija: G. Trapattoni, M. Lippi, C. Ancelotti F. Capello, C. Prandelli, L. Spaletti, R. Mancini
Iako su neki već na zalazu karijere, ne postoji nacija koja se može podičiti s toliko renomiranih trenera kao Italija. Za razliku od, primjerice, Engleske, teško je očekivati stranca u bližoj budućnosti na kormilu talijanske reprezentacije.