TOTALNO KUL

Top 10 nadimaka vrhunskih američkih sportaša

12.07.2011 u 18:00

Bionic
Reading

Air Jordan, Magic Johnson, Wayne The Great One Gretzky, Babe Ruth, samo su neki od najboljih sportaša u američkoj povijesti čija se imena vječno vežu uz njihove nadimke. A tradicija se nastavlja! I današnji najpoznatiji akteri američkog sporta često imaju živopisne nadimke po kojima će ih se pamtiti

All star utakmicom MLB-a zaključuju se ovosezonske smotre najboljih sportaša SAD-a. Tim povodom odlučili smo se osvrnuti na neke od najboljih nadimaka momaka koji su obilježili ovu sezonu američkog sporta. Pri izboru smo uzeli u obzir maštovitost samog nadimka, kvalitetu igrača te učestalost korištenja nadimka. Sami se igrački nadimci nešto manje koriste u hokeju, osrednje u košarci, dok su u bejzbolu i footballu poprilično česti, pa tako ti sportovi daju i najviše članova ove liste.

10. Matt Ryan – Matty Ice (Ledeni Matty), igrač američkog nogometa
Klub: Atlanta Falcons, pozicija: quarterback
Nadimak je zaslužio nakon reklamiranja pivskog brenda naziva Natty Ice, ali također i zbog hladne glave te čvrstih i ledenih živaca. Ryan je jedan od onih quarterbackova koji su najbolji u završnicama utakmice kada je rezultat tijesan, a taj je podatak utoliko impresivniji ako se zna da je odradio tek treću profesionalnu sezonu.

9. LeBron James – King James (Kralj James), košarkaš


Klub: Miami Heat, pozicija: krilo
Kao i njegov engleski prethodnik, Kralj James suvereni je gospodar svojeg područja. Već dugo vremena nitko nije tako fizički i motorički dominirao NBA-om kao ovaj dvostruki MVP i sedmerostruki all-star, koji prosječno u karijeri bilježi preko 27 koševa, 7 skokova i 7 asistencija. Za konačnu će mu krunidbu ipak biti potreban i naslov prvaka.

8. Sidney Crosby – The Next One (Sljedeći), hokejaš


Klub: Pittsburgh Penguins, pozicija: centar
Nadimak koji je naslijedio od Erica Lindrosa daje jasnu aluziju da se radi o svojevrsnom nasljedniku Waynea Gretzkog, poznatog i kao The Great One. Sada je već jasno da Crosby nikada neće imati ni približnu statistiku svoga prethodnika, ali je uspio svojim igrama za Pittsburgh i reprezentaciju Kanade zaslužiti titulu najboljeg igrača svijeta.

7. Maurice Jones-Drew – Mojo (Amajlija), igrač američkog nogometa
Klub: Jacksonville Jaguars, pozicija: running back
Simpatičnom igrom riječi, spajanjem imena i prezima, dobio se nadimak koji u malo slobodnijem prijevodu znači sretna amajlija. Upravo to, za svoj klub Jaguarse, predstavlja omaleni Mojo, koji je uspio u ligi velikih dečki, iako je visok tek 171 cm. Zbog svojeg je niskog težišta i izuzetne prodornosti ove sezone ponio titulu najboljeg running backa NFL-a.

6. Calvin Johnson, Megatron (zli lik iz filma 'Transformeri'), igrač američkog nogometa
Klub: Detroit Lions, pozicija: wide receiver
Nadimak koji je dobio od bivšeg klupskog kolege Roya Williamsa najbolje oslikava fizičke kvalitete ovog novopečenog Pro Bowlera. Megatron uništava protivničke obrane svojim fizičkim prisustvom, kada se zbog visine, snage i skočnosti izdiže do lopte. Zajedno sa zdravim Mattom Staffordom, mogao bi odvesti Detroit do doigravanja sljedeće sezone.

5. Roy Halladay – Doc (Doktor), igrač bejzbola


Klub: Philadelphia Phillies, pozicija: pitcher
Zbog sličnosti prezimena s legendom Divljeg zapada Docom Hollidayem, jedan od najboljih pitchera lige sada nosi isti nadimak. Uz to, on mu dodatno pristaje jer doista doktorski odrađuje svoj posao: u svome arsenalu posjeduje sve vrste bacanja, a prošle je godine drugi put u karijeri zaslužio nagradu najboljeg pitchera lige.

4. Paul Pierce – The Truth (Istina), košarkaš


Klub: Boston Celtics, pozicija: bek, krilo
Nakon jedne od utakmice Lakersa i Celticsa, Shaquille O'Neal je za bostonske novine rekao da je Pierce prava istina od igrača. Nadimak se zadržao jer je Pierce i u narednim sezonama pokazao da je igrač na kojeg njegova ekipa može računati. U karijeri je osvojio jedan naslov prvaka i nastupio čak devet puta na All-star utakmici.

3. Albert Pujols – The Machine (Stroj), igrač bejzbola
Klub: St. Louis Cardinals, pozicija: igrač prve baze
Po izboru novinara najbolji igrač proteklog desetljeća, tri puta MVP lige, u karijeri je svake sezone imao fantastične statistike, a uz to je i najmlađi igrač u povijesti lige s 400 i više home runova. Na taj je način zaradio nadimak Stroj, jer je teško vjerovati kako je obično ljudsko biće sposobno pružati toliko konstantno dobre partije u periodu od deset godina.

2. James Harrison – Silverback, Deebo (Srebrni gorila, Deebo – zli lik iz filma 'Friday'), igrač američkog nogometa
Klub: Pittsburgh Steelers, pozicija: linebacker
Harrison je jak, brz i agresivan kao veliki gorila, a u isto vrijeme podmukao kao Deebo te će protivnicima izbiti loptu iz ruke, a da sami to ne primijete. Zbog toga što voli beskompromisnu, a često prljavu i grubu igru, on je predvodnik jedne od najboljih obrana cijele lige, te jedno od lica koji daju imidž cijeloj franšizi Steelersa.

1. Tim Lincecum – The Freak (Čudak, Nakaza), igrač bejzbola


Klub: San Franciso Giants, pozicija: pitcher
The freak of nature (skraćeno: freak) u američkoj se kulturi koristi s pozitivnim i negativnim konotacijama. Kod Lincecuma obje dolaze u obzir: svojim izgledom mogao bi se uklopiti u obitelj Adams, ali način kojim baca loptu naprosto je nevjerojatan. U samo četiri profesionalne sezone dva puta je osvojio nagradu najboljeg pitchera te usput odveo San Francisco do naslova prvaka.