OD FRANCUZA I AUSTRALACA

Tomić: Izgubili smo iako smo bolji i talentiraniji

22.08.2011 u 20:41

Bionic
Reading

I kad ne zabije puno koševa, Ante Tomić uvijek se doima važnim čimbenikom svake dobre predstave hrvatske reprezentacije. Tako je bilo i protiv Kine (83:53) u posljednjem nastupu naših na probnom londonskom turniru za Olimpijske igre. S devet koševa, osam skokova i šest asistencija bio je oslonac izbornika Josipa Vrankovića

'Protiv Kineza igrao sam dosta na postu. Volim to, tražiti dodavanjem suigrače više nego gledati kako ću ja zabiti. To je moja pozicija, to je moja igra. Osjećam se puno bolje nego lani u isto doba. I sam vidim da mi je uloga važnija, a i spremniji sam. Imam više samopouzdanja nego lani'.

Ono je došlo i kroz igranje u Realu, ali i kroz pripremne utakmice. Kaže da bi se, ako bi ustrebalo, lako mogao prilagoditi i igri u tandemu s drugim tornjem Stankom Baraćem, a dobro se slaže i sa svim ostalim visokim igračima.

'Kako mi igramo s visokim četvorkama, bitno je da se dobro krećemo ispod koša. Markota širi reket vani, a mi ostali više smo u reketu'.

Hrvatska je u Londonu pobijedila triput, a dvaput izgubila i osvojila treće mjesto iza reprezentacija koje su ju nadjačale (1. Francuska, 2. Australija).

'Dobro su nam došle i te dvije utakmice. Možda smo izgledali malo beskrvno protiv Francuske, no dogodi se i to, nije to ništa strašno. U toj utakmici Simon nije igrao, a Tomas je na parketu bio samo devet minuta. Pokazalo se da bez obojice ne možemo'.

Mnoge je iznenadilo to što se izbornik toliko oslanja na Simona, kojeg lani nije niti bilo u reprezentaciji.

'Kruno dosad nije dobio pravu priliku, a sada je i sam osjetio da ima mjesto u reprezentaciji, vidio da može igrati. Svi ti ljevaci, to je nešto čudno, obično su jako nadareni. Kruno se nametnuo svojom kreacijom i lepršavošću, a Tomas je tu kao stožerni vanjski igrač za oba smjera, i napad i obranu'.

Stekao se dojam da bi Hrvatska na Eurobasketu mogla imati problema kada se sučeli s fizikalcima kao što su Australci ili atlete kao Francuzi?

'Možda malo, no i mi onda moramo ući tvrdo pa će naš talent doći na vidjelo. Ja sam siguran da smo mi talentiraniji kao momčad i od jednih i od drugih, no oni igraju takvu vrstu košarke koja nama manje odgovara'.

Kao važan protagonist u našoj igri, pri kraju priprema Ante je zadovoljniji s obranom nego s napadom.

'Podigli smo obranu koja nam posljednjih godina i nije bila odlika, dok se u napadu malo više mučimo što mi je malo čudno. No, napad će doći jer imamo dovoljno igrača koji mogu zabiti'.

Nakon drugog (posljednjeg) pripremnog turnira i 10 odigranih utakmica (7 pobjeda, 3 poraza) Vranković je igračima dao slobodno do srijede navečer.

Zajedno s Andrićem i Bogdanovićem, Tomić je u svoj Dubrovnik odletio izravno iz Londona.

'Osjećam umor pa je dobro što nam je Joke dozirao minutažu. Nas pet visokih puno je rotirao, no zbog toga bih nekad ispao iz ritma jer prvih dana turnira je u dvorani bilo jako hladno pa bi bilo teško ući u igru i krenuti odmah punom snagom. Što se mene tiče, malo nam je previše bilo igrati pet utakmica u šest dana, pogotovo ove dvije koje smo igrali u 15.30 sati što je termin koji meni ne paše. Bio nam je to dobar test jer nas sličan intenzitet igranja čeka i na na Eurobasketu', zaključio je visoki Dubrovčanin.