KORAK UNAZAD

Tko u novu sezonu ulazi drastično oslabljen?

11.08.2011 u 12:22

Bionic
Reading

Prijelazni rok uvijek donosi dobre vijesti za jedne, a loše za druge klubove. Novac je često faktor koji presuđuje u korist velikih i moćnih, ostavljajući klubove manjih platežnih mogućnosti nemoćnima u pokušaju zadržavanja najboljih igrača. Iako je do kraja roka ostalo još mnogo vremena, većina ovih ekipa nema financijskih moći niti klupskog utjecaja kako bi adekvatno nadoknadila ovoljetni igrački egzodus

Iz svake velike europske zapadne lige izabrali smo po jednu momčad koja je najviše izgubila ovoga ljeta. Kao utjeha, preostaje im strpljivi rad s mlađim igračima, kao i sustavno izgrađivanje nove momčadi. Nažalost, to su dugotrajni procesi koji će prve rezultate dati tek nakon nekoliko sezona, a dotad će se morati pomiriti s prosječnosti i oscilacijama u formi.

Udinese
Značajni odlasci: C. Zapata, G. Inler, A. Sanchez, G. D'Agostino

Momčad koja je prošle sezone bila pravi hit talijanskog prvenstva, prikazujući iznimno atraktivan i učinkovit nogomet, nakon prijelaznog roka je miljama udaljena od kvalificiranja u Lige prvaka. Klub su redom napustili Zapata, Inler i Sanchez, ključni igrači koji uz Di Natalea prvi padaju na pamet kada se govori o uspjehu i igri kluba iz Udina. Sreća u nesreći je činjenica da su u pretkolu Lige prvaka izvukli Arsenal koji bi teško prošli taman da su svi igrači ostali u klubu. Bez spomenutog trojca taj zadatak prestaje biti težak i postaje nemoguć, a isto vrijedi i za borbu za vrh u prvenstvu.

Bez Sancheza neće biti isto

HSV
Značajni odlasci: R. van Nistelrooy, J. Mathijsen, Ze Roberto, F. Rost, M. Choupo-Moting, A. Silva, J. Pitroipa, D. Rozehnal

Tek će tijek ovogodišnjeg prvenstva pokazati koliko će teška ispasti kocka koju su ovog ljeta bacili čelnici Hamburga. Nakon godina neuspjeha i nepostizanja klupskih ciljeva, u Hamburgu su odlučili povući radikalne poteze i znatno smanjiti igračka primanja tako što su otpisali igrače koji su najviše zarađivali. Nesreća je u tome što su nerijetko to i najbolji igrači, a sada je uspjeh kluba povjeren uglavnom mladićima i novim pojačanjima, koja su većinom pristigla iz Chelseajeve B momčadi. U klubu će morati biti vrlo strpljivi, jer to neće biti recept brzog uspjeha.

Lille
Značajni odlasci: Gervinho, Y. Cabaye, Emerson, A. Rami

Iznimno će za Lille biti teško izdržati ritam prvenstvenih utakmica s onima Lige prvaka ako se uzme u obzir da su ovoga ljeta prodali ponajbolje igrače, sve redom reprezentativce. Još je gore ako se zna da je svaki od njih držao ključnu ulogu u pojedinom dijelu terena, tako da je momčad oslabljena posvuda. U klubu se opravdavaju kako je s vremena na vrijeme dobro osvježiti kadar novim licima i pustiti kojeg standardnog igrača, kako bi momčad dobila pozitivan impuls. Međutim, s ovom ekipom to nije bio slučaj: iz kluba su naprosto otišli najbolji, a dovedeni su igrači manje klase.

Gervinho je napustio Lille

Getafe
Značajni odlasci: D. Boateng, M. del Moral, D. Parejo, J.A. Albin, J. Arizmendi

Klub koji je godinama primao odbačene talente velikih ekipa te tako gradio uspjeh polako gubi korak s ostatkom lige. Ako ne učine nešto značajno do kraja prijelaznog roka, novu sezonu će započeti sa značajno lošijim veznim redom, jer su ovog ljeta ostali bez tri ključna igrača toga dijela terena. Ako se uzme u obzir da su prošlog ljeta također ostali bez dvojice najboljih igrača – Roberta Soldada i Pedra Leona – onda je jasno zašto im, nakon nekoliko sezona gornjeg dijela ljestvice i relativno nedavnih nastupa u europskim natjecanjima, slijedi godina u kojoj će primarni cilj biti ostanak u ligi.

Braga
Značajni odlasci: Vandinho, Artur, A. Rodriguez, M. Garcia, Silvio, Paulão, C. Pereira

Prvi i zamjenski golman, oba obrambena bočna te prva dva stopera i centralni vezni, bilanca je koju će Braga morati nadoknaditi ove sezone. Iako je Portugal pravi raj za dolazak anonimnih igrača iz Brazila koji se mogu s vremenom pokazati izuzetno kvalitetni, nijednom treneru nije lako kad pred početak sezone ostane bez kompletne obrambene postave. To je još veći problem kad se zna da je upravo obrana dio ekipe kojem je potrebno najviše vremena za uvježbavanje i uigravanje. Prinova je i više nego dovoljno, ali ostaje pitanje vremena i načina njihove integracije u ekipu.

Braga će teško opet igrati u finalu Uefinog natjecanja

Aston Villa
Značajni odlasci: B. Friedel, A. Young, R. Pires, J. Carew, N. Reo-Coker, S. Downing

Jedno ljeto bilo je dovoljno da klub iz Birminghama ostane bez gotovo svih igračkih rješenja na krilnim pozicijama. Iako su novopridošlice N'Zogbia i Given sasvim solidni igrači, oni neće moći nadoknaditi odlazak svih gore spomenutih. Naročito se to odnosi na Younga i Downinga, redovite engleske reprezentativce, koji su utoliko važniji ako se pogleda profil glavnih napadača Aston Ville. Heskey i Bent, obojica su visoki skok-igrači, kojima su potrebni kvalitetni centaršutovi. S ovim ljetnim egzodusom broj igrača koji je za takvo što sposoban naglo se smanjio, jednako kao i klupske ambicije.

AZ Alkmaar
Značajni odlasci: G. Swerts, S. Schaars, H. Moreno, K. Sigthorsson, G. Pelle

Za relativno malen novac (devet milijuna eura) rasprodali su čitav niz prvotimaca i ključnih igrača. Prije svega se to odnosi na Stijna Schaarsa, čovjeka koji je u momčadi bio svojevrsni general sredine terena, na mjestu na kojem je povremeno igrao i u nacionalnom dresu, sakupivši hvalevrijednih 15 nastupa. Nadalje, mladi Islanđanin Sigthorsson, koji je otišao u Ajax, bio je otkriće proljetnog dijela prvenstva, kada je postigao čak 12 pogodaka u samo 15 nastupa. Osim njih, klub su napustili i obrambeni igrači Swerts i Moreno, pa se čini da AZ ove sezone neće biti ni blizu vrha ljestvice.