BECKS, GOMEZ, ANELKA...

Tko su najprecjenjeniji nogometaši današnjice

25.10.2010 u 11:39

Bionic
Reading

Je li David Beckham zaista tako dobar nogometaš ili je njegova cijena prenapuhana, je li Ryan Babel doista nizozemski dragulj koji se rađa jednom u 100 godina i u kojoj mjeri je Mario Gomez istinski 'ubojica golmana' s najvećom odštetom u povijesti Bundeslige ako i u klubu i u reprezentaciji redovito grije klupu?

Često mnoge stvari o taktici i formaciji nisu jasne široj nogometnoj javnosti, već se ostavljaju na diskreciju trenera. Slično je i s odabirom igrača, pa se dogode situacije u kojima nikome osim samom treneru nije jasno kako se pojedini igrači uspiju naći unutar inače uspješnih nogometnih kolektiva.

Je li to zbog medijske prenapuhanosti, krive procjene klubova kod visine odštete ili jednostavno jer pojedini igrači ne pripadaju u krug vrhunskih ekipa ili reprezentacija, često govorimo o igračima čija je vrijednost prenapuhana i koji su općenito precijenjeni. Razloga može biti mnogo, a mi ćemo pokušati razjasniti neke.

Prevelika medijska pažnja i popularnost

D. Beckham, planetarno najpopularniji igrač
Nema dvojbe da je David Beckham kvalitetan igrač s odličnim centaršutem i udarcem. Unatoč tome, njegova igra ima manjaka (lijeva noga, dribling), a još od odlaska iz Manchestera ne igra na vrhunskoj razini. Stoga je njegove slava rezultat imidža i dobrog izgleda, a manje nogometnog znanja.

F. Totti, talijanski talisman, simbol grada Rima i rimskog kluba
Još jedan sjajan igrač koji se pomalo zagubio. Iako ga talijanski mediji i navijači i dalje dižu u nebesa, činjenica ostaje da Totti više nije niti izbliza igrač za vrhunske partije. Što zbog godina ili pokojeg kilograma viška, Totti ne može više pratiti tempo modernog nogometa.

B. Krkić, mladi igrač od medija proglašen svjetskom klasom
Iako ima tek dvadeset godina, već je proglašen nasljednikom raznih nogometnih velikana i budućom velikom zvijezdom. Momak je dosada odigrao nekoliko pristojnih partija za mladu španjolsku reprezentaciju, ali se i dalje muči s klupskom formom te je bez ijednog ligaškog gola ove sezone.

Nerealna visina odštetnih vrijednosti

N. Anelka, ukupno gledajući najskuplji igrač u povijesti nogometa
Zadnjih godinu i pol Anelka igra najbolji nogomet karijere te je postao jedan od važnih igrača Chelseja. Međutim, nije oduvijek tako - kroz karijeru je promijenio mnoštvo klubova kojima je kod rastanka ostavio gorak okus u ustima kao rezultat uloženog novca s jedne i Anelkinog ponašanja s druge strane.

M. Gomez, najskuplji transfer u povijesti Bundeslige
Nakon nekoliko poprilično dobrih sezona u Stuttgartu te osvojenog naslova prvaka i prvog topnika lige, Mario Gomez doveden je u München kao najskuplje pojačanje ikad te kao nasljednik legendarnih Müllera i Klinsmanna. Nažalost, njegovo ga je igranje prikovalo za klupu i u klubu i u nacionalnoj selekciji.

C. J. Huntelaar, u zadnje dvije godine na njega je potrošeno 55 milijuna eura
Iako je u Ajaxu postizao u prosjeku gotovo gol po susretu, i Milan i Real iz Madrida vrlo su brzo shvatili kako Nizozemac nije, niti će ikada biti, igrač pravog kalibra za vrhunske europske klubove. U manjim klubovima (kakav je Schalke) on će sasvim sigurno ispuniti svoj golgeterski konto.

Nastupi za reprezentaciju

R. Quaresma, 27 nastupa i tri pogotka za Portugal
Momak koji je svojim igrama za Porto uspio prevariti čak i Josea Mourinha koji ga je doveo u Inter samo kako bi vrlo brzo shvatio da Quaresma nije igrač za najveću nogometnu pozornicu. Slično kao i kod transfera u Barcelonu ili igara za reprezentaciju, on jednostavno ne zna igrati na vrhunskoj razini.

R. Babel, 39 nastupa i pet pogodaka za Nizozemsku
Neovisno o tome radi li se o igrama za jednu od najboljih svjetskih reprezentacija, Nizozemsku, ili za jedan od najvećih klubova, Liverpool, Babel ne zaslužuje nijedno od spomenutog. On je slučaj vječitog mladog igrača na kojeg se još treba čekati. Međutim, sa 23 bi godine morao biti potpuno afirmirani igrač.

A. Gilardino, 44 nastupa i 17 pogodaka za Italiju
Najjednostavnije rečeno, Alberto Gilardino velika je prevara talijanskog nogometa! Igrač koji je igrao i za reprezentaciju i za Milan nije uspio ostaviti utisak ni u jednoj iole većoj utakmici. Pravi je specijalist za postići po nekoliko pogodaka u malim utakmicama, ali to nije osobina velikih igrača.

Nastupi za vrhunske klubove

J. Zebina, deset godina u vrhunskim ekipama poput Rome i Juventusa
Vjerojatno je samo Fabiu Capellu jasan razlog zbog kojeg je bilo potrebno imati igrača poput Zebine u momčadima poput Rome ili Juventusa. U jednoj od najboljih zadnjih linija ikad Thuram-Cannavaro-Montero-Zambrotta, Zebina bi često upadao kao prva zamjena i potpuno poremetio liniju.

Lucas Leiva, već četiri godine izaziva očaj kod navijača Liverpoola
Doveden za čak 10 milijuna eura iz Gremija, kako bi jednog dana postao univerzalni igrač veznog reda (poput Xabija Alonsa) koji jednako dobro igra u oba smjera, Liverpool je dobio igrača koji igra jednako loše u oba smjera. S obzirom na to da su u financijskim problemima, i dalje se nadaju da će Lucas proigrati.

W. Brown, najlošiji izdanak zlatne generacije Manchester Uniteda
Kako u svakom žitu ima kukolja, tako se i u najboljoj generaciji Manchester Uniteda, predvođenom Scholesom, Giggsom, Beckhamom i braćom Neville, nađe igrač poput Browna, koji na račun njihovih igara pobere čitavu riznicu trofeja, a usput odigra i pokoju utakmicu za nacionalnu selekciju.