veliki skandal

Tko je hrabra Peng Shuai koja je preko noći nestala, a zna se i zašto; ispisala je povijest kineskog tenisa, zaradila je deset milijuna dolara, a zatim se dogodio užas

19.11.2021 u 14:18

Bionic
Reading

Cijela svjetska teniska zajednica zabrinuta je zbog Peng Shuai, kineske tenisačice koja je doslovno nestala nakon što je optužila utjecajnog člana Komunističke partije Kine da ju je prisiljavao na spolni odnos. Tko je uopće Peng Shuai i kako se našla u ovakvoj situaciji te zašto se odlučila na ovaj korak?

Preko noći se u medijima širom svijeta proširila vijest da je nestala 35-godišnja kineska tenisačica Peng Shuai. I kada se na noge podigla cijela svjetska teniska zajednica, nešto se počelo događati. Naime nakon što se oglasio prvi čovjek WTA, koji prijeti Kini da će joj biti oduzeta organizacija svih turnira ako sudbina tenisačice ostane nepoznata, zadnje vijesti govore da je Peng ipak dobro. No je li to zaista tako?

Ali opet, mnogi sumnjanju da je tako dok se sama Peng ne oglasi putem videoporuke. U svakom slučaju, situacija se mijenja iz sata u sat…

Prije dva dana Peng je navodno poslala poruku u kojoj objašnjava da nije u opasnosti te da nije oteta, nego se odmara u svojoj kući.

Kako god se okrene, velik skandal uzdrmao je Kinu nakon što je iskusna Peng, bivša pobjednica Wimbledona i Roland Garrosa u parovima, skupila hrabrost i na društvenoj mreži objavila da ju je bivši zamjenik premijera Zhang Gaoli 'natjerao na seks dok je njegova žena bila ispred sobe'. Isto tako je pisala koliko dugo se poznaju, da su i ranije imali seks te za sebe nekoliko puta kaže 'da je zločesta djevojka'.

Napisala je i da je s njim kasnije imala sporazumni odnos. Kineski online cenzori brzo su izbrisali objavu s platforme Weibo, uklonili sve inkriminirajuće dokaze o optužbama protiv utjecajnog člana kineske vlade, a Peng je preko noći nestala i doslovno je nastao užas. No isto tako jasno je da je u komunističkoj zemlji kao što je Kina napravila pogrešan korak...

Očekivano, sadašnje i bivše tenisačice izrazile su zabrinutost za sigurnost bivše najbolje tenisačice svijeta u parovima.

'Poznajem Peng od njezine 14. godine. Svi bi trebali biti zabrinuti. To je ozbiljno. Gdje je? Je li sigurna? Bila bih sretna za bilo kakvu informaciju', napisala je istog dana kada je priča došla do medija legendarna Amerikanka Chris Evert.

'Nedavno sam obaviještena o kolegici koja je nestala ubrzo nakon što je otkrila da je bila seksualno zlostavljana. Nadam se da su Peng Shuai i njezina obitelj na sigurnom i dobro. U šoku sam zbog trenutne situacije i šaljem joj ljubav i osvjetljavam joj put', napisala je Japanka Naomi Osaka.

Ukratko, svi su u šoku. A talačka kriza još traje…

Zhang Gaoli, čovjek kojeg je Peng optužila za silovanje, danas ima 75 godina i bio je vicepremijer između 2013. i 2018. te član Stalnog odbora Politbiroa između 2012. i 2017. Ukratko, bio je jedan od najmoćnijih kineskih političara, a u spornoj objavi Peng je potvrdila da su već 'imali seksualni odnos prije sedam godina te da je za to znala i njegova žena'.

Usprkos titulama u parovima te činjenici da je bila najbolje rangirana tenisačica svijeta u parovima (2014. godine), o njoj i o njenom privatnom životu zapravo se vrlo malo zna. No u povijesti tenisa ostat će zapisano kako je upravo ona prva, uključujući žensku i mušku konkurenciju, pojedinačno ili u parovima, koja je zauzela prvo mjesto na WTA ili ATP ljestvici.

Tko je Peng Shuai? Rođena je 8. siječnja 1986. u gradu Xiangtanu, u pokrajini Hunan, a tenisom se profesionalno bavi od 2001. godine.

Poznato je da joj je trenutačno trener Carlos Rodríguez te kako je ukupno zaradila nešto manje od deset milijuna dolara.

U pojedinačnoj konkurenciji najbolji ranking bio joj je 14. mjesto na svijetu te je osvojila i dva pojedinačna turnira.

U parovima je bila puno uspješnija pa je tako, osim što je pobjednica Wimbledona i Roland Garrosa u paru (uz suigrača Hsieh Su-wei iz Tajvana, op.a.), ukupno u karijeri osvojila 22 turnira u paru.

Također je osvajačica zlatne medalje na Azijskim igrama 2010. godine u pojedinačnoj konkurenciji.

Peng je u mladim danima bila vrlo uspješna u pojedinačnoj konkurenciji i nagovještavala je veliku karijeru. Stigla je i do polufinala US Opena 2014. te je tako postala tek treća tenisačica u povijesti Kine kojoj je uspjelo, nakon Zheng Jie i Li Na, stići do polufinala na nekom Grand Slamu.

Peng se također može pohvaliti da je bila bolja od nekoliko TOP 10 i TOP 5 tenisača svijeta, kao što su Anastasia Miškina, Elena Dementieva, Kim Clijsters, Amelie Mauresmo, Francesca Schiavone, Jelena Janković, Agnieszka Radwańska, Marion Bartoli i Vera Zvonareva.

Otac policajac, a ujak trener tenisa

Tenisom se ozbiljnije počela baviti kao djevojčica od osam godina, a zasluge za to ima njezin ujak, poznati teniski trener u Kini.

Inače dolazi iz obitelji u kojoj se nitko osim ujaka nije ozbiljnije bavio sportom - otac Peng Jijun radi u policiji, a o majci Zhang Bing vrlo malo se zna.

Poznata je i priča o tome da je Peng, kada je imala 13 godina, završila u bolnici na rutinskoj operaciji srca, nakon čega se vratila još jača uz slogan 'Ništa nije nemoguće', a osmislio ga je tim iz njenog sponzora, tvrtke Adidas.

U profesionalne teniske vode Peng je ušla 2001. godine, kada je imala svega 15 godina i četiri mjeseca, i krenula je senzacionalno. Osvojila je ITF turnir u Baotou i nagradu od 10 tisuća dolara nakon što je dobila pozivnicu za turnir. Tada je bilo jasno da je ta djevojčica nešto posebno.

Iste godine, nekoliko mjeseci kasnije, dobila je pozivnicu za svoj prvi WTA turnir u Šangaju, na kojem je ispala u prvom kolu. Osvajala je ITF turnire, skupljala je bodove na WTA touru i polako se dizala na svjetskoj ljestvici.

Tako su došli i prvi nastupi na turnirima Grand Slama, a u siječnju 2008. stigla je među najboljih 50 tenisačica svijeta (45. mjesto). Napredak u njenoj igri bio je ogroman i uslijedile su prve pobjede nad ponajboljim svjetskim tenisačicama.

Došla su i dva WTA naslova, a ubrzo nakon toga počela je igrati parove, u čemu je bila jako uspješna te je stigla do prvog mjesta na svijetu, čime je ispisala povijest kineskog sporta.

No ima i mrlju u karijeri koja je završila u medijima.

Naime u kolovozu 2018. godine Peng je optužena i kažnjena da je prijetila i prisiljavala suigračicu da s njom igra po njenim uvjetima (podjela novca), a kada je prijavljena, dobila je od disciplinskog suda WTA-e zabranu igranja na šest mjeseci. Ta suspenzija kasnije je smanjena na tri mjeseca, a kažnjena je i financijski te je platila 15 tisuća dolara jer je prisiljavala partnericu da protiv svoje volje pristane na nemoralnu ponudu.

Proigrala je 2011. godine, nakon čega kreće ulet prema vrhu

Jedan od većih njenih podviga, kada su mnogi površni poznavatelji tenisa prvi put čuli za Peng, dogodio se 2011. na poznatom WTA turniru Auckland Open.

Kao nepostavljena izbacila je u prvom kolu Larsson, a nakon toga treću tenisačicu svijeta Kuznjecovu. No tu nije stala. U četvrtfinalu je bila bolja od Britanke Watson, ali u polufinalu ju je zaustavila druga nositeljica turnira Yanina Wickmayer.

No taj turnir je pokazao da se može nositi s najboljima. A to je i dokazala na prvom Grand Slamu sezone, Australian Openu, na kojem je bila senzacija. U prvom kolu dobila je Bondarenko, u drugom kolu Jelenu Janković, a u trećem Ayumi Moritu. Iako je igrala fantastično, nije mogla preko sjajne Agnieszke Radwańske, koju je jako namučila. Nakon tog turnira stigla je do 40. mjesta na WTA ljestvici.

Sjajne igre na WTA touru, nekoliko velikih pobjeda te činjenica da je izborila četvrtfinale snažnog turnira u Cincinnatiju doveli su je do najboljeg pojedinačnog rankinga u karijeri (14. mjesto).

Nakon toga dolazi već ispričana priča o uspjehu u igri parova te osvojenom Wimbledonu 2013. i Roland Garrosu 2014. godine. A onda je 2015. godine sve zaustavila i usporila ozljeda (bilo ih je nekoliko), zbog koje je propustila puno turnira i potpuno ispala iz forme. Usprkos tome uspjela je u parovima osvojiti jedan turnir te se s partnericom i zemljakinjom Xu Yifan počela intenzivno pripremati na nastup na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine. Sve je tome podredila. A povratak je bio senzacionalan jer je kao 30-godišnjakinja napokon osvojila prvi WTA turnir u karijeri. Igrala je u vrhunskoj formi i nakon nekoliko sjajnih turnira osvojila Tianjin Open te tako uzela prvi WTA naslov. A priča tog turnira jest da je Peng ušla u povijest jer je zbog kiše polufinale i finale morala igrati istog dana uz svega nekoliko sati odmora između njih. Time je također ušla u povijest.

Usprkos svim pobjedama i osvojenim turnirima, ono što će joj obilježiti karijeru ipak je optužba da ju je bivši zamjenik premijera Zhang Gaoli 'natjerao na seks' dok je njegova supruga 'čuvala stražu'.

Cijelu priču državni vrh Kine pokušava zataškati, a dok se ne objavi istina – te dok svoju priču ne ispriča cijelom svijetu sama Peng – sve će ostati obavijeno velikim velom tajne.

Isto tako nema sumnje da je već nekima u Hollywoodu palo na pamet kako je ovo idealan scenarij za film. I to ne bilo kakav film. A svi se nadaju da će ova priča imati sretan završetak.