TRENERI PRED OTKAZOM

Tko će uskoro dobiti nogom u tur?

11.11.2010 u 08:35

Bionic
Reading

U svim najvažnijim europskim ligama prošlo je barem 10-ak kola, pa je i trenerima iscurilo vrijeme za popravke. Premda najveći klubovi ne mijenjaju trenere svaki drugi tjedan, poput onih u Hrvata, nekima se ipak opasno trese stolica

Trenerima poput Puela, Granta ili Magatha svaka iduća utakmica može biti posljednja, dok drugi, poput Van Gaala ili Beniteza, još imaju kredita iako je nezadovoljstvo uprave i navijača sve glasnije, pa i oni rade pod sve većim pritiskom. I dok u našoj nacionalnoj ligi nakon manje od pola prvenstva samo još šačica trenera ima svoj posao, veliki europski klubovi puno teže otpuštaju trenere, naročito usred sezone. Od većih klubova dosad su trenere promijenili tek Sevilla, Genoa i Stuttgart.

Ponekad ipak kola do te mjere krenu nizbrdo da se moraju vući radikalni potezi, a trener prvi snosi krivnju jer je lakše promijeniti jednog čovjeka nego dvadesetak igrača. U nastavku pročitajte koji bi se treneri i koliko brzo mogli pridružiti Gasperiniju, Jimenezu i Grossu na nogometnom tržištu rada.


Claude Puel, Olympique Lyon
U klubu: od 2008.
Prvenstvo: 4-4-4, gol razlika 14:15
Europska natjecanja: Liga prvaka - 3 pobjede, 1 poraz
Godinama je dvojac Aulas-Lacombe uspješno upravljao klubom iako se treneri ne bi dugo zadržavali. Sada Lacombe ima samo savjetodavnu funkciju, a njegov je teret trebao preuzeti Puel, po modelu trenera na Otoku. Pred njega je, osim osvajanja francuske titule i izgradnje nove generacije, postavljen cilj iskoraka u Ligi prvaka, no rezultati su zasad izostali. Dvije sezone zaredom su bez titule, a prošle su šaptom pali u polufinalu protiv Bayerna. Nakon ovogodišnjeg lošeg početka, Puelu je ostalo još vrlo malo kredita.

Siniša Mihajlović, Fiorentina
U klubu: od 2010.
Prvenstvo: 3-3-4, gol razlika 10:10
Europska natjecanja: ne igraju
Već smo u najavi sezone pretpostavili da bi početak mogao biti najteži dio za momčad iz Firence. Dva ključna igrača, Mutu i Jovetić, dosad su bila odsutna, a bez njih momčad igra u najmanju ruku sterilno, bez prave kreativne ideje ili individualnih ofenzivnih bljeskova, kakve njih dvojica redovito produciraju. Unatoč tome, čini se da srpski trener još nije dorastao svojoj zadaći. Tijekom ljeta je uloženo puno, momčad ne igra europska natjecanja pa nema ni dodatnog umora, a kadar je dostatan da bi se bilo barem u gornjem dijelu tablice.

Avram Grant, West Ham United
U klubu: od 2010.
Prvenstvo: 1-4-6, gol-razlika 9:20
Europska natjecanja: ne igraju
Kada trener ima na raspolaganju prvu jedanaestoricu sačinjenu od povremenih i stalnih reprezentativaca uglednih nacionalnih selekcija, tada nema pravo na posljednje mjesto u prvenstvu, pa taman to bila i engleska Premier liga. Iako se momčad muči s ozljedama i formom ključnih igrača (Upson, Cole), kadar je dovoljno širok da budu u sredini ljestvice ako već ne mogu konkurirati za vrh. Kako je Grant došao u klub tek tijekom ljeta, uprava će sigurno imati još malo strpljenja, ali ono neće biti vječno.

Felix Magath, Schalke 04
U klubu: od 2009.
Prvenstvo: 2-3-6, gol-razlika 13:17
Europska natjecanja: Liga prvaka - 2 pobjede, 1 neriješeni, 1 poraz
Iako svojom karizmom i radnom etikom zna izvući puno iz sasvim prosječnih momčadi, Felix Magath se ovog puta preračunao. Olako je pustio da tijekom ljeta ode čak sedam igrača koji su činili kralježnicu ekipe, a novima će trebati još neko vrijeme da postignu kompaktnost koja je, naročito u fazi obrane, potrebna svakoj momčadi koja se želi natjecati za vrh Njemačke i Europe. No vremena ima sve manje, jer nijedna uprava neće čekati skrštenih ruku dok momčad propada prema mjestima koja vode u niži rang natjecanja.

Thomas Schaaf, Werder Bremen
U klubu: od 1999.
Prvenstvo: 4-2-5, gol-razlika 19:27
Europska natjecanja: Liga prvaka - 2 neriješena, 2 poraza
Najdugovječniji trener Bundeslige proživljava vjerojatno najteži period svoje karijere u Werderu. Nakon sramotnog poraza od Stuttgarta rezultatom 6:0 postaje jasno da momčad nije spremna za izazove europskog natjecanja i nacionalne lige. Kada su svi zdravi, Werder igra sasvim solidno, ali već su u nekoliko navrata igrali bez središnjeg stoperskog para koji nema adekvatne zamjene. Uz to, prinova Silvestre vjerojatno je najgora ovogodišnja akvizicija cijele Bundeslige. Potencijalni spas može biti zimski prijelazni rok, ako Schaaf dotad izdrži.

Louis Van Gaal, FC Bayern
U klubu: od 2009.
Prvenstvo: 4-4-3, 15:3
Europska natjecanja: Liga prvaka - 4 pobjede
Iskreno govoreći, prošle godine u ovo vrijeme Van Gaal je bio u puno težoj poziciji od današnje - doslovce je protiv Juventusa igrao utakmicu 'biti ili ne biti'. Prošli tjedan potpisao je novi ugovor i teško je vjerovati da mu je posao trenutno ozbiljnije ugrožen. Ali svađa s Ulijem Hoenessom sigurno ne pomaže njegovoj poziciji, kao ni činjenica da već nakon 11 kola zaostaje čak 12 bodova za vodećom Borussijom. Unatoč svim ozljedama, u Bayernu je uvijek cilj titula, a ako se ta razlika pod hitno ne smanji, moglo bi biti promjena.

Rafa Benitez, FC Internazionale
U klubu: od 2010.
Prvenstvo: 5-4-1, gol-razlika 12:5
Europska natjecanja: Liga prvaka - 2 pobjede, 1 neriješeni, 1 poraz
Ne postoji trener koji ove sezone ima teži posao od Rafe Beniteza. Usporedba s Mourinhom će uvijek biti, a objektivno gledajući, teško da bi itko mogao ponoviti prošlosezonske Interove uspjehe. Momčad je manje-više ista, ali nedovoljno osvježena, pa ključni igrači (Maicon, Sneijder, Milito) djeluju pomalo izmoreno i ne pružaju svoje najbolje partije. Zbog toga preteško breme pada na još (pre)mlade igrače poput Coutinha, a čak ni Samuel Eto'o ne može sam pobijediti u svakoj utakmici. Morali bi se pojačati ove zime, ako Benitez misli ostati dulje.