NBA DOIGRAVANJE

Tko će u veliko finale - Miami ili Boston?

09.06.2012 u 13:13

Bionic
Reading

Na Istoku je ostalo samo jedno pitanje – tko će se pridružiti Oklahomi u velikom NBA finalu. Miami ili Boston, pitanje je sada. Na rasporedu je sedma utakmica, znači odlučujuća. Tko ovog puta pobjedi odlazi u finale. Više nitko nema pravo na pogrešku

Groznica subotnje večeri. Na jugu Floride. Jednom od najatraktivnijih partyjanerskih gradova Amerike.

'Ovo je ono zbog čega je NBA interesantna.'

Dwayne Wade je to rekao za sedmu utakmicu finala. Nije jedini kome će adrenalin skočiti kada se večeras podbaci lopta u finalu Istoka. Miami je izvukao sezonu prije dva dana u Bostonu, bila je to utakmica u kojoj nisu imali pravo na grešku. LeBron James je tako i igrao. Kao da ne postoji sutra. Pogodio je nevjerojatnih 19 od 26 šutova, što je nestvarnih 73 posto, utrpao 45 poena, od čega 30 u prvom poluvremenu, te dodao 15 skokova.

'Jedan od najboljih igrača koje je ova liga ikad vidjela', rekao je Chris Bosh

'Superzvijezde nekad postanu vruće', kratko je i tužno zborio Paul Pierce koji ga nikako nije mogao zaustaviti, a istovremeno je promašio svih 6 trica i pogodio tek 4 od 18 šutova.

Bostonova trica je bila 1/14, večer kada ništa ne ide. A sve je bilo spremno za proslavu konferencijskog naslova. Sada je to prilično daleko, treba dobiti novi susret u Miamiju, drugi u nizu. Nitko to ove sezone nije uspio.

'Ništa nije bilo lako ni do sada. Ne očekujemo ni ovaj put. Imamo što imamo', kaže Kevin Garnett

'Tu je puno iskusnih i samopouzdanih igrača. Oslanjamo se na to. Idemo u borbu, imamo svlačionicu punu boraca.'

Sve što je Boston pokazao da ovog trenutka zaslužuje naklon, igraju bez pravog centra, ozljede su ih ubijale. Ray Allen je daleko od pravog, a nad glavom svima visi spoznaja da će vrlo izgledno nakon sezone doći do raspada velike trojke. Što znači da Pierce - Allen - Garnett večeras igraju možda i posljednji put zajedno.

James je bio nezaustavljiv u 6. utakmici, Rivers će sigurno nešto pokušati večeras, možda udvajanjem odvojiti loptu od njegovih ruku, ali to onda znači i preuzimanje rizika jer Miami u Chalmersu, Jonesu, Battieru i Milleru ima kvalitetne šutere za tri poena. U prošloj je Bosh dobio više od 28 minuta, što je duplo u odnosu na prethodni susret koji mu je bio povratnički.

Dakle i to je opcija više za Jamesa ukoliko ga budu udvajali, a na kraju svega tu je i Wade.
Ako nešto pak ne treba dvojiti onda je psihička stabilnost Celticsa koji se sigurno neće raspasti nakon bolnog poraza u 6. utakmici. U zadnjih 5 godina su igrali već 6 sedmih utakmica, u kojima imaju 4-2. I prošlu rundu, Philadelphiju, riješili su tek u 7. utakmici.

James je na prosjeku od 34 poena u ovoj seriji, brojke u prošloj utakmici su bile nestvarne, nešto slično je u doigravanju ostvario samo jedan čovjek - Wilt Chamberlain.

'Ne znam mogu li ponoviti. Nastavit ću igrati na visokoj razini, kao cijelo doigravanje. Ne želim žaliti za 7. utakmicom, ući ću s pristupom kakav sam imao cijele sezone. Onda ćemo vidjet će ispasti.'

Ta posljednja u Bostonu je bila 9. eliminacijska utakmica Jamesa u doigravanju, njegov omjer je sada 3-6, a u njima je na prosjeku 31.4 poena. Michale Jordan je karijeru završio sa 6-7 u eliminacijskim, sa 31.3 u prosjeku.

'Posvećen je uraditi što god treba, a možda bude trebalo još jednu takvu izvedbu', dodaje trener Miamija Erik Spoelstra

Riversa su pitali pred utakmicu hoće li promijeniti nešto u obrani, koja je u seriji bila usmjerena više na udvajanje Wadea nego Jamesa.

'Nećemo puno. Prvo moramo popraviti ono što je moralo biti bolje, ali ako budemo morali uvesti neke promjene - hoćemo.'

Statistčki gledajući brojke Chrisa Bosha nisu bile Bog zna što, ali njegov utjecaj na susret je ogroman. S njim u petorki Miami šutira 53,3 posto, bez njega 41,9 posto. O čemu se radi? Garnett Bosha ne može ostaviti samog i pomoći udvajanjem Wadea ili Jamesa, kao što je mogao kada je Miami imao u petorci Joela Anthonyja ili Turiafa. Sada je neka druga priča i Miami je bolja momčad s Boshom. Utjecaj je očit. I to je novi problem za Riversa.

'Drugačiji smo tim s njim na parketu', kaže trener Spoelstra.

'On je naš najvažniji igrač, on je taj koji čini da sve funkcionira.'

Dodatni problem za Boston je u 6. utakmici bila obrana Wadea na Rondu. Uz loše partije Piercea i Garnetta. Zapravo kada se osvrnemo Bostonu ništa nije polazilo za rukomet, a James ništa nije mogao uraditi krivo. Je li to realno očekivati i večeras? Posljednji zajednički napor velike trojke?