JEDRENJE

Tina Mihelić ušla u povijest

02.04.2010 u 16:14

Bionic
Reading

Prvi put u povijesti hrvatskog jedrenja jedna je hrvatska jedriličarka pobijedila na regati Svjetskog kupa. Petim mjestom u plovu za odličja, Tina Mihelić je izborila ukupnu pobjedu u Laser Radialu na Trofeju princeze Sofije u Španjolskoj

'Regata u Palmi prošla je dobro. Došla sam ovdje bez nekih rezultatskih očekivanja, više da vidim gdje sam u odnosu na konkurenciju i da vidim kako sam trenirala ove zime. Ovaj rezultat mi je potvrda da sam zimu dobro trenirala,' zadovoljna je Tina Mihelić.

Samo dva boda nedostajala su da Tonči Stipanović bude pobjednik u Laseru. Tonči je pobijedio u današnjem plovu za odličja, a da je Španjolac Javier Hernandez ušao samo jedno mjesto slabije, bio je četvrti, zlato bi pripalo našem kormilaru.

'Bilo je svega na ovoj regati. Sve je krenulo dobro od prvog dana, međutim u finalu se zakompliciralo. Drugi plov prvog dana finala 30 brodova je ušlo zajedno u cilj, regatni odbor baš nije bio u stanju sve pohvatati, meni su upisali 21. mjesto, a ušao sam 16. Tih pet bodova pokazali su se jako važni, jer bi bez njih bio daleko prvi. Danas sam dao svoj maksimum, u regati od 300 metara sam pobijedio s 50 metara prednosti, tako da sam jako zadovoljan svojim jedrenjem,' javio je Tonči iz Španjolske.

Unatoč bolesti Ivan Kljaković Gašpić zauzeo je drugo mjesto u klasi Finn. U plovu za odličja bio je šesti. "Od početka regate bilo je dosta neugodno, jer sam zbog bolesti 15 dana bio bez treninga, tako da sam se osjećamo potrošeno jako iscrpljeno nedostajalo mi je 30/40 posto snage. Međutim, srećom nije bilo previše vjetra i na 10 - 12 čvorova uspio sam se izboriti za solidne pozicije i regatu privesti kraju. Drugo mjesto je zaista izvrstan rezultat, s obzirom na sve okolnosti." kazao nam je Ivan koji ostaje na pripremama u Španjolskoj. Najprije u Palma de Mallorci, a potom u Valenciji trenirat će s najboljim svjetskim finistima, kako bi se što bolje pripremio za glavni cilj sezone - Europsko prvenstvo početkom svibnja u Splitu. Pobjednik Trofeja princeze Sofije u klasi Finn je Britanac Edward Wright.

Šime Fantela i Igor Marenić zauzeli su odlično deveto mjesto u klasi 470, a slavili su Francuzi Lebeoucher/Garos.