ŠVICARSKA

Tihi fantom velikih natjecanja

01.06.2010 u 10:47

Bionic
Reading

Momčad iz zemlje koju se obično stereotipizira kao idiličnu alpsku nedođiju u kojoj se, osim pjeva ptica i kuckanja kvalitetnih švicarskih satova, ništa osobito ne događa, stalno je tu negdje na velikim smotrama, ali uglavnom ništa osobito ne napravi, pa na nju gotovo da zaboravite

Daleko su od favorita, ali nisu ni među najvećim autsajderima. Nemaju neku uzbudljivu nogometnu povijest, ali su redovito na velikim smotrama: u osam pojavljivanja na mundijalu, triput su vidjeli četvrtfinale, samo što je zadnji put to bilo prije 56 godina.

I ovog puta kao da se ta radišna ekipa bez zvučnih imena nekako provukla do Južnoafričke Republike, iako je zapravo direktno izborila Mundijal prvim mjestom u skupini – doduše, skupini s Grčkom kao jedinim jačim protivnikom. Pritom je jedan od highlightsa tih kvalifikacija bio baš poraz Švicaraca 2:1 od Luksemburga.

Takav je nogomet. Mogu izgubiti od amatera i otkinuti bod jakoj momčadi, kao što su učinili Hrvatskoj na Euru 2004. Za nešto više od 'časnih 0:0' u Africi svoj će dan, ili dva, morati imati razigrani golgeterski tandem veterana Alexander Frei (Basel) – Blaise Nkufo (Twente).

PROGNOZA: Španjolci su gotovo neranjivi, ali Honduras i Čile zvuče kao zgodni suparnici za natezanje. No u zadnjim pripremnim ogledima Helvetia je poražena od Norveške 1:0 i Urugvaja 3:1. Premda sudionicima Mundijala ne bismo preporučili da na terenu podcijene sastav koji vodi jedan Otmmar Hitzfeld, trofejni vježbač Bayerna i Borrusije Dortmund, mi im dajemo najminimalnije šanse u grupi H.