AUSTRALAC U BAZENU

Thorpe se nakon pet godina vraća plivanju

01.02.2011 u 18:17

Bionic
Reading

Jedan od najboljih plivača svih vremena Australac Ian Thope (28) intenzivno trenira u Sydneyju i postoji mogućnost da se nakon pet godina pauze vrati plivanju.

Australski mediji su objavili kako Thorp želi nastupiti na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu i kako od ove godine 'ponovo uživa u plivanju'.

'Nikada nisam prestao s plivanjem, no od ove godine treniram intenzivnije i zadovoljan sam što polako ulazim u formu,' kazao je Thorp koji je karijeru okončao 2006. godine zbog zdravstvenih tegoba. Ukoliko želi nastupiti na OI Thorpe se mora prijaviti do svibnja ove godine, a potom vizu za London izvaditi na australskim kvalifikacijama.

U impresivnoj karijeri Thorpe je osvojio pet zlatnih olimpijskih medalja, te čak 11 naslova svjetskog prvaka. Plivački svijet je oduševio kada je sa 15 godina osvojio naslov svjetskog prvaka u disicplini 400 m slobodno na Svjetskom prvenstvu u Perthu 1998. godine. Time je postao najmlađi svjetski prvak u muškoj konkurenciji u individualnim disciplinama.

Od tog trenutka Thorpe je u toj disicplini pobijedio na svim Olimpijskim igrama i Svjetskim prvenstvima sve do 2004. godine kada je nakon Atene uzeo pauzu. U karijeri je srušio i 13 svjetskih rekorda.