VAŽAN FAKTOR

Težina i visina vozača jako bitni u Formuli 1: Koje su idealne proporcije?

07.06.2018 u 10:54

Bionic
Reading

U današnjoj Formuli 1 težina vozača još uvijek je od iznimne važnosti, a idealne proporcije modernog svjetskog prvaka su 174 cm visine uz 67 kilograma...

U elitnom automobilističkom natjecanju u posljednje vrijeme se mnogo govori o uvođenju minimalne težine vozača, što bi dalo priliku visokim sportašima da postanu konkurentni u Formuli 1.

  • +28
Utrka Formule 1 za Veliku nagradu Monaka Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Spominje se granica od 80 kilograma, a svaki lakši vozač dobio bi utege u kokpit kojima bi se izjednačila težina i izbrisao faktor tjelesne mase unutar bolida.

No, to je još u fazi realizacije i nema konačnog dogovora, a zasad je još uvijek iznimno bitno imati što lakšeg vozača, jer to donosi pokoju desetinku prednosti na svakoj stazi.

Portal F1puls pozabavio se proporcijama aktualnih vozača i došao do zaključka da su u prosjeku visoki 178 cm i teški 68 kg. Od onih koji imaju najviše problema sa skidanjem kilograma svakako su Esteban Ocon (186 cm), Nico Hülkenberg (184) i Sergej Sirotkin (184 cm), no čak i oni su se uspjeli spustiti na sedamdesetak kilograma.

Kad su u pitanju moderni prvaci Formule 1, poput Vettela, Raikkonena, Hamiltona i Alonsa, oni su u prosjeku visoki 174 cm i imaju 67 kilograma, dok gledajući dalju povijest, od Michaela Schumachera koji je znao težiti čak 74 kilograma pa do Jamesa Hunta koji je imao 79 kg, jasno je da je u prošlosti faktor fizičke mase vozača bio manje bitan nego što je danas.

Cjelokupnu analizu pogledajte ovdje.

U svakom slučaju, ovog vikenda na Velikoj nagradi Kanade (Arenasport 2, nedjelja, 20:10), vozači Formule 1 ponovo će juriti punom parom Montrealu, a oni najlakši poput Vettela (62 kg), Hamiltona (66 kg) i Ricciarda (66 kg) bit će i glavni favoriti za pobjedu...