VAŽNO JE SUDJELOVATI

Tek naučio veslati, sada dobio ovacije na OI

29.07.2012 u 13:18

Bionic
Reading

Olimpijske igre redovito imaju i junake koji nisu završili na pobjedničkom postolju, štoviše ostali su miljama daleko od rezultata koji donose medalje

U Sydneyju se tako pojavio plivač Eric Moussambani iz Ekvatorijalne Gvineje. 'Eric Jegulja' je jedva došao do cilja na 100 metara slobodno, ali je ušao u legendu i postao jedan od simbola sportske ustrajnosti i utjelovljenje otrcane izreke 'važno je sudjelovati'.

I u Londonu, dakako, ima sportaša koji su na OI došli samo zahvaljujući pozivnici kojom Međunarodni olimpijski odbor želi 'ojačati načelo univerzalne prezentacije', odnosno dati priliku predstavnicima zemalja u kojima je sport slabo razvijen.

Na veslačkom se natjecanju tako pojavio Hamadou Djibo Issaka iz Nigera. Ovaj je 35-godišnjak naučio veslati tek prije tri mjeseca, samo kako bi mogao nastupiti na Olimpijskim igrama. Unatoč nimalo impresivnoj tehnici i na rubu snaga, Issaka je u subotu u prvom krugu kvalifikacija samaca došao do cilja za osam minuta, 25 sekundi i 56 stotinki. Bio je više od minute sporiji za pretposljednjim u skupini, Robertom Lopezom iz Salvadora.

U nedjelju je nastupio i u repasažu. Kvalifikacije su ostavile traga na njemu, tako da je bio još sporiji (8:39.66), zaostavši minutu i 40 sekundi za pobjednikom Mindaugasom Griskonisom. Službeni spiker je urlao 'ti to možeš!', a i publika ga je u cilju dočekala na nogama.

Nije ni Phelps, ni Bolt, ali i Issaka je dobio svojih pet minuta slave i zaslužene ovacije za trud...