TRENER IZGUBIO POVJERENJE

Tedeschi i suradnici pred teškom odlukom; jesu li razlog milijuni koje mogu izgubiti?

08.02.2018 u 11:47

Bionic
Reading

Nakon što su košarkaši Cedevite doživjeli još jedan težak poraz u sklopu Eurokupa, u kojem su u fazi Top 16 upisali omjer pobjeda i poraza 0-6, proširila se u košarkaškim kuloarima priča kako je slovenski trener Jure Zdovc potpuno izgubio povjerenje čelnika kluba. Čak i svog miljenika, koji ga je jako želio na klupi, a to je glavni sponzor Emil Tedeschi

I prije odlaska u Podgoricu bilo je jasno kako je gotova ova europska avantura Cedevite. Usprkos skupim pojačanjima, koja je novi trener Jure Zdovc odlučio dovesti, igra hrvatskog prvaka ove sezone nikako ne može zadovoljiti čelnike kluba. Neke igrače doveo je tijekom sezone, ali ni to se nije pokazalo kao pun pogodak. No ono što bode u oči je loša kemija i jako loš govor tijela većine igrače Cedevite. Samim time svakim novim porazom ta kemija se dodatno pogoršava i dojam je kao da su neki igrači izgubili povjerenje u Zdovca.

Nakon teškog poraza u Podgorici 84:52 vidno razočarani Zdovc, očito svjestan kako broji zadnje dane na klupi ambicioznog kluba, kratko je rekao:

'Daleko u svojoj glavi sam se bojao ovakvog ishoda. Došla je utakmica koja ne znači ništa i bojao sam se da će igrači ovako reagirati. Budućnost je bila motivirana jer su izgubili zadnju utakmicu. Nisu kalkulirali ništa. Sve sam to znao, ali na kraju i kad smo htjeli nismo više mogli. Definitivno su se danas pokazale sve naše slabosti. To je normalno, ako nisi sto posto u utakmici, a to naši igrači nisu bili. Može se naći milijun izgovora, ali za mene je to ipak težak poraz i psihološki nam taj poraz nije trebao. Pobjedom kod kuće protiv Budućnosti u subotu dobili smo neko samopouzdanje i nije nam trebao sad još jedan težak poraz. No očigledno me igrači nisu slušali i što je, tu je', izjadao se novinarima nekada sjajni slovenski košarkaš Zdovc.

No to nije prvi put da Zdovc prebacuje odgovornost na igrače. Imao je on i bisera tipa 'žao mi je što sam nekim igračima dao priliku', uz naglasak kako je iz momčadi koju je prošle dvije sezone vrlo uspješno vodio Veljko Mršić naslijedio tek četiri igrača, od kojih je jedan projekt budućnosti – Džanan Musa.

U košarkaškim kuloarima lako je doći do informacije kako Zdovc, koji je kao trener izgradio ime, ima godišnju plaću oko 200 tisuća eura, no isto tako mu ugovor istječe već u ljeto, kada ima opciju da se može aktivirati još sljedeća sezona. To znači da otkaz Zdovcu, koji je navodno već kuvertiran, neće stvoriti prevelik financijski udarac klubu. Dakle panike nema, ali brine ih Zdovčev nasljednik.

Ako primjerice Cedevita izgubi u subotu od crnogorskog Mornara, protiv kojeg igra u sklopu 20. kola ABA lige u Baru (17:00), nema sumnje da će Zdovc biti smijenjen (nakon 19 kola imaju pet poraza, op.a.). Tako barem govore ljudi bliski glavnom sponzoru kluba Emilu Tedeschiju i predsjedniku kluba Mladenu Veberu.

No postavlja se pitanje želi li Zdovčev pomoćnik Slaven Rimac, koji je 2014. godine Cibonu senzacionalno doveo do titule prvaka regionalne ABA lige, opet biti trener koji uskače kada voda dođe do grla. U Ciboni je preuzeo momčad nakon što ju je zbog serije poraza i loše kemije napustio Neven Spahija.

Rimac je u kratkom razdoblju od tada 19-godišnjeg Darija Šarića napravio vođu momčadi, dao mu je priliku da kreira s pozicije playmakera i, što je najvažnije, dao mu je slobodu u igri i mogućnost pogreške. Ostalo je povijest jer Šarić je nakon toga prodan u turski Anadolu Efes, a Cibona je jako dobro zaradila.

U Cedeviti bi se ubrzo moglo dogoditi isto ako Rimac uskoro preuzme (navodno je nakon prve velike krize odbio ponudu, op.a.) momčad i ako 18-godišnji košarkaš iz BiH Džanan Musa, 206 cm visoki krilni igrač koji slično kao i Šarić voli imati loptu u rukama i sklon je kreaciji, dobije slobodne ruke. No čini se kako je Zdovc prema njemu u nekim utakmicama previše okrutan i guši njegov ogroman potencijal. Uz Slovenca Luku Dončića, upravo je Džanan Musa najveći europski talent koji izlazi na NBA draft, a zasad ne kotira baš najbolje (prognoze su kraj prve runde). Jedan od razloga je naravno velik broj Amerikanaca i iskusnih igrača na Musinoj poziciji koji guše njegov talent, a koji su neki uspoređivali čak i onim kakav je posjedovao legendarni Toni Kukoč.

No ako Musa postane vođa momčadi, ako Cedevita počne pobjeđivati u seriji i ako se kemija u momčadi drastično popravi, svi bi mogli dodatno profitirati. Rimac bi se vrlo vjerojatno riješio nekih skupo plaćenih igrača (navodno momčad košta oko dva milijuna eura godišnje!), koji su financijski uteg klubu, a usto bi od Muse napravio igrača koji bi potpuno zaludio NBA skaute.

Naime doznali smo kako je novi Musin ugovor vezan uz poziciju na kojoj će biti izabran na predstojećem NBA draftu, što znači – što viši izbor na draftu, to će na račun Cedevite sjesti više novca. A riječ je o milijunskoj odšteti, navodno puno većoj od 1,3 milijuna eura, koliko su dobili kada je u NBA ligu odlučio otići centar Jusuf Nurkić. To je svakako ključni detalj i zbog toga su čelnici kluba pred važnom odlukom. Dakle nisu samo razlog porazi i velik Zdovčev ugovor, razlog su i milijuni dolara koje mogu izgubiti od transfera Muse.

  • +7
KK Cedevita - KK Budućnost, ABA liga - 19. kolo, 2017./18. Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX