OTVORENO PISMO

Tata Vlašić: Dosta je falsificiranja rezultata!

30.12.2010 u 13:38

Bionic
Reading

Nezadovoljan vrednovanjem rezultata koje je ostvario s Blankom Vlašić u aktualnoj godini, njezin otac oglasio se otvorenim pismom. Nije to prvi put da se tata Joško preko medija obraća neistomišljenicima, a je li u pravu ili nije, procijenite sami

Joško Vlašić ponovno je nezadovoljan stanjem u domaćem sportu i vrednovanjem rezultata, pogotovo onih koje je postigla njegova kći Blanka. I ovog puta medijima je na e-mail adrese poslao otvoreno pismo u kojem se obraća aktualnoj sportskoj vrhušci. Koliko su njegovi navodi točni i argumentirani, prosudite sami, jer pismo objavljujemo u cijelosti, a hoće li od svega i biti kakve koristi, ostaje nam vidjeti za 365 dana.

Pismo je naslovljeno 'Hrvatskom olimpijskom odboru umjesto čestitke za Novu godinu' i u njemu se posebno naglašava da ono ni u kom slučaju nije omalovažavanje tuđih rezultata, nego ukazivanje na probleme u hrvatskom sportu.

'Na žalost nas direktnih proizvođača HOO ponovno radi propuste, te mi je ovogodišnje okupljanje u Lisinskom na Velikom danu hrvatskog športa izgledalo jedna velika blamaža, lobiranje i natezanje prema sferama interesa.

Neću sada o izmišljanju nove kategorije da bi sjajni vaterpolisti bili najbolji tim, spram briljantnog četverca na pariće. O tome ste mogli čitati u dnevnim novinama, niti ću o smiješnim usporedbama sportaša iz slatkovodnog i morskog udičarenja s jedne strane i atletike, plivanja, sportske gimnastike, nogometa, košarke s druge strane.

Zašto se onda čuditi što je Vlada za 50 posto srezala nagrade za vrhunska dostignuća jer su ona devalvirana navalom zlatnih odličja kojekakvih 'berača šparoga', koji afirmiraju Hrvatsku manje od Prometovog autobusa na liniji Lora - Lovrinac.

Ako vi ne možete ponuditi pravedno rješenje Vladi, onda morate to dopustiti da učini netko drugi. Želio bih se osvrnuti na brošuru HOO izdanoj povodom ovogodišnjeg Velikog dana hrvatskog športa. U njoj u konkurenciji najboljeg trenera navedeni su rezultati:

1. Ante Kostelić - alpsko skijanje
ZOI (Zimske olimpijske igre) 2. mjesto, superkombinacija - Vancouver, Kanada
ZOI (Zimske olimpijske igre) 2. mjesto, slalom - Vancouver, Kanada
SK (Svjetski kup) dva 1. mjesta, jedno 2. mjesto i dva 3. mjesta
SK (Svjetski kup) 3. mjesto - ukupni poredak

2. Joško Vlašić-Bojan Marinović - atletika
SP (Svjetsko prvenstvo) 1. mjesto - Doha
EP (Europsko prvenstvo) 1. mjesto - Barcelona
Proglašena najboljom atletičarkom Europe u 2010.
Proglašena najboljom atletičarkom svijeta u 2010.

Ne kažem da bi komisija promijenila mišljenje i stavila nas isperd Gipsa, ali me čudi zašto tu nisu navedena naša ostala vrhunska dostignuća u 2010:
IK (Interkontinentalni kup) 1. mjesto - Split, najveće globalno natjecanje IAAF-a u 2010.
DL (Dijamantna liga) - Pobjednica - sedam pobjeda od sedam nastupa (natjecanja koja su pandam Svjetskom kupu u skijanju)
Od 20 internacionalnih nastupa 18 prvih mjesta i dva druga (za razliku od drugih, vijest je kada Blanka zauzme drugo mjesto)
Najbolji rezultat na svijetu u 2010.

Dragi moj HOO, nemojte falsificirati rezultate najboljeg hrvatskog sportaša.

Ovim tekstom nije mi ni na kraj pameti umanjivati genijalnost Ante Kostelića, već ukazati na probleme hrvatskog sporta o kojima mnogi misle i pričaju, ali se boje iznijeti.

Usput, da se ne zaboravi, po novinskim agencijama Blanka je treći sportaš Europe, a prva sportašica Starog kontinenta. Na žalost, među petnaest nema više nijednog sportaša iz Lijepe Naše. A najnovije, svjetske novinske agencije proglasile su je i najboljom svjetskom sportašicom u 2010.
Pa nek vam je, ipak, sretna i pametnija Nova godina.'