NAJTEŽI DOMAĆI DEBAKL

Talijani razbili Cibonu, šut izdao 'vukove'

21.10.2009 u 19:45

Bionic
Reading

U prvom kolu košarkaške Eurolige Cibona je na domaćem parketu doživjela najteži domaći poraz u povijesti. Od hrvatskog prvaka bolja je bila skupocjena momčad iz Siene koji je protutnjala 'Tornjem' 40:85 (13:21, 11:14, 8:32, 8:18)

Cibona je pokvarila savršeni učinak s početka sezone nakon tri pobjede u regionalnoj ligi. U Europi protiv jakog Montepaschija 'vukovi' su kapitulirali i bio je to tek treći poraz hrvatskog prvaka na startu Eurolige. U dosadašnjih 18 izdanja Cibona je u prvoj utakmici pokleknula samo dva puta i to na gostovanjima u Bologni (Virtus 1993. i Fortitudo 1999).

Sada su za loše europsko otvaranje opet bili krivi Talijani. Realno momčad iz Siene koja vrijedi 20 milijuna eura bila je favorit prije prvog podbacivanja, a taj status je potvrdila i pred četiri tisuće gledatelja u KC Dražen Petrović.

Gosti su krenuli serijom 8:0. Cibona je u petoj minuti stigla do poravnanja, ali Montepaschi je još jednom napravio seriju te prvu četvrtinu završio izvrsnom prednošću 21:13. Dalekometni šut nije služio 'vukove', a promašaji iza linije 6,25 su se nastavili i u drugoj četvrtini pa je Siena lako održavala razliku. Tek u 14. minuti, Zubčić je ubacio prvu tricu (12 pokušaj Cibone), ali samo za približavanje na 20:26. Do poluvremena Talijani su povećali svoju prednost na 24:35. Obrana Cibone je bila dobra, ali šut je izdao domaće košarkaše.

Treću četvrtinu Monepaschi je otvorio sa 11:0 (24:46) i već tada je postalo jasno da će Cibona morati pričekati na prve euroligaške bodove. Mcintyre je asistencijama lomio otpor domaćina, a Lavrinovič, Sato, Eze i Hawkins koristili sve slabosti u u Ciboninoj obrani. S druge strane stranci u redovima hrvatskog prvaka Gordon i Graves u tri četvrtine izgubili su čak deset lopti. Razlika je rasla i nazirala se katastrofa. U 26. minuti gosti su prešli '30' (28:59).

U posljednjih deset minuta momčad iz Siene je ušla s nedostižnih 32:67. No razigrani gosti nisu stali nego su nastavili puniti koš blijedih cibosa. U 39. minuti bilo je 40:80, a završilo je s nevjerojatnih 45 razlike (40:85). Najteži poraz Cibone u povijesti koja je za tricu šutirala 3-25 te izgubila 23 lopte.

Kod cibosa je najviše ubacio Tomas (12), nitko drugi više od pet. U redovima Montepaschija istaknuli su se Lavrinovič (26 koševa i 8 skokova), Sato (14 koševa) i Mcintyre (11 asistencija i sedam ukradenih lopti).

Sljedeću utakmicu u Euroligi Cibona igra kod Barcelone (29. listopada).

Inače, uoči susreta Cibona je odala počast legendama kluba, Mihovilu Nakiću i Andri Knegi umirovivši njihove dresove. Pod krovom Draženove dvorane Draženovu dresu pridružili su se i majice - četvorka Mihovila Nakića i jedanaestica Andre Knege.