KLADITE SE PAMETNO

Švicarska će potvrditi ulogu favorita

16.10.2012 u 11:49

Bionic
Reading

Island je za sada napravio veliki posao u prve tri utakmice, odnosno bolje bi bilo reći dvije od tri. Šokirali su Norvežane odmah na startu kvalifikacija, u prošlom kolu svladali Albaniju, ali između toga su ugurali neugodan poraz od Ciprana. To prije svega dokazuje da ova momčad ima potencijala, ima ambicija, ali im još uvijek nedostaje dosljednosti.

'Imamo šest bodova nakon tri utakmice iako bi bilo bolje da imamo devet. Kod kuće ćemo pokušati igrati agresivnije i doći do pobjede. Mi respektiramo Švicarce, momčad je to koja je impresionirala kvalitetom i brzom pas igrom. S mojeg gledišta malo zaostaju u realizaciji. Imaju velik posjed lopte i trebali bi više zabijati s obzirom na prilike', rekao je Lars Lagerback uvjeren kako je pronašao manu u protivničkoj igri.

Protiv Albanije im je pobjedu u zadnjim minutama donio Sigurdsson koji je usput zaradio žuti karton zbog skidanja dresa, što je iznimno naljutilo izbornika Lagerbacka jer je svjestan koliko mu je vrijedna sredina terena.

Sigurdsson nije suspendiran za danas, ali ono što bi moglo biti vrlo neugodno za domaćine jest to da danas moraju igrati bez kapetana Arona Gunnarssona koji odrađuje suspenziju, a u veznoj liniji zbog bolesti neće biti ni Danielssona, još jednog vrlo važnog igrača. Umjesto njih pozvani su Palmason koji već ima 18 nastupa za A-selekciju te mladi Sigurjonsson kojemu bi
ovo mogao biti debi u dresu Islanda.

Švicarci su u prošlom kolu imali velike ambicije i htjeli su nakon prve tri utakmice dokazati tko je broj jedan u skupini. Na čelu kolone su ostali, ali sa sedam, a ne devet bodova. Nisu uspjeli na domaćem terenu svladati posrnule Norvežane stoga će danas morati tražiti sva tri boda.

Hitzfeld je bio vrlo razočaran nastupom i pristupom svojih igrača što se očitovalo na burnoj gestikulaciji igračima, a otišao je i do te mjere da je čak mahao i srednjim prstom prema sucima zbog čega je FIFA pokrenula disciplinski postupak, ali za ovu utakmicu Hitzfeld će biti na klupi.

'Bio sam ljut, ali teško je nama igrati protiv 12 igrača', rekao je Hitzfeld u svom stilu te se potom osvrnuo na dvoboj sa Islandom: 'U dobroj smo poziciji i želim da to iskoristimo. Protiv Islanda ćemo imati nešto više prostora jer oni igraju nešto otvorenije. Bit ćemo oprezni jer se radi o jednoj ratobornoj momčadi koja će zahtijevati sve najbolje od nas ukoliko želimo pobjedu. Nismo očekivali da će Island biti samo bod iza nas, ali sada se moramo pobrinuti da ne odu i preko nas.'

I gosti imaju svojih problema sa izostancima. Osim nekoliko igrača klupe koji nisu pozvani za ovu utakmicu zbog ozljeda, danas neće moći računati na jednu od ključnih ofanzivnih karika, napadača Derdiyoka koji odrađuje suspenziju. Najlogičniji potez bi bio uvođenje Mehmedia iako se sa Hitzfeldom nikada ne zna.

Prognoza:
Island - Švicarska, tip: Švicarska

Island je do sada pokazao vrline i mane, ali vjerujem da je njihov trenutni plasman više do sreće nego do objektivne kvalitete. Svoju igru baziraju dosta na prekidima i protiv Švicarske koja igra izravan napadački nogomet teško da će se snaći.
Dva ključna veznjaka Gunnarsson i Danielsson su out što će biti iznimno teško nadomjestiti i upravo preko sredine terena ostavit će još više prostora Švicarskoj koja i ovako dominira tim prostorom.

Gosti su bili vrlo razočarani nakon samo remija protiv Norveške, Hitzfeld je bjesnio na sve strane, dijelom i s pravom jer su i tu bili bolja momčad i zaslužili pobjedu i danas će tražiti povratak na pobjedničke staze. Još na samom startu kvalifikacija odredili su jasan cilj - što prije odvojiti se na vrhu kolone. Danas imaju idealnu priliku za to.

U ovom susretu možda neće imati podršku važnog napadača Derdiyoka, ali on primjerice do sada niti jednom nije tresao mrežu u ove tri utakmice, a uostalom Gavranović je tu koji je u vrlo dobroj formi.

Realno momčad koja se po FIFA-inom rankingu nalazi na 97.mjestu u društvu Mozambika, Omana, Malavia i Liberije, iako pokazuje potencijal i znakove napretka teško da može parirati 15.momčadi svijeta koja je trenutno u top formi, pogotovo u ovako važnom susretu.

Najave i prognoze ostalih utakmica potražite nadvoznak.com