nikad nitko kao lewis

Svi su s nestrpljenjem čekali konačnu odluku sedmerostrukog svjetskog prvaka; sada svijet Formule 1 napokon može odahnuti

08.02.2021 u 14:32

Bionic
Reading

Lewis Hamilton (36) potpisao je novi, dvogodišnji ugovor s Mercedesom, objavila je njemačka momčad. Produljenje ugovora Hamiltonu otvara put za osvajanje osmog naslova svjetskog prvaka. Ako mu to uspije u novoj sezoni koja počinje 28. ožujka utrkom za Veliku nagradu Bahraina, postat će jedini koji se karijeri okitio s osam naslova svjetskog prvaka u Formuli 1...

'Jako sa sretan što ću započeti i devetu sezonu s kolegama iz Mercedesa', izjavio je Lewis Hamilton nakon što je napokon potpisao novi ugovor te dodao:

'Naša momčad je postigla nevjerojatne stvari zajedno i nestrpljivo čekamo nastaviti naš uspjeh.'

Sir Lewis Hamilton, koji je nedavno dobio tu titulu, bio je svjetski prvak s McLarenom 2008. godine, zatim čak šest puta s Mercedesom (2014., 2015., 2017., 2018., 2019., 2020.) s kojim je srušio nekoliko rekorda Formule 1 - najviše pobjeda (95), najviše postolja (165) i najviše najboljih startnih pozicija (98).

Pregovori oko potpisivanja novog ugovora dugo su trajali, a na kraju su čelnici Mercedesa morali popustiti pred svim Hamiltonovim zahtjevima. Jedan od najvažnijih bio je onaj kako će Hamilton uz pomoć Mercedesa osnovati dobrotvornu fondaciju kojoj će cilj biti 'financijski i podržati te promovirati mlade nadarene vozače u cilju njihovog uključivanja u motosport'. Prevedeno, Lewis Hamilton, koji se zdušno bori za rasnu jednakost, želi 'progurati' što više tamnoputih nadarenih pilota u Formulu 1...

'Odlučan sam nastaviti putovanje koje smo započeli kako bismo Formulu 1 učinili raznolikijom za buduće generacije. Zahvalan sam što je Mercedes snažno podržao moj poziv da se pozabavim ovim problemom. Ponosan sam što taj napor nastavljamo i ove godine, pokretanjem fondacije posvećene raznolikosti i uključivanju manjina u sport', napomenuo je Hamilton i nastavio:

'Inspirisan sam svime što zajedno možemo izgraditi i jedva čekam da se u ožujku vratim na stazu.'

Direktor i suvlasnik Mercedesa Toto Wolff rekao je da su svi u momčadi od samog početka bili uvjereni da će Hamilton potpisati, bez obzira na teške pregovore.

'Lewis je najveći ambasador našeg brenda i naših partnera. Priča o Mercedesu i Hamiltonu praktički se sama ispisala u povijesne knjige Formule 1 u proteklom desetljeću. Ali mi smo i dalje gladni, želimo se natjecati i želimo toj knjizi dodati još novih poglavlja', kazao je presretni Wolff.

Pitate se koliko u stvari košta njegova i Hamiltonova sreća? Dakle, Hamilton je već godinama najplaćeniji pilot Formule 1 u povijesti, a sada će zarađivati još i više.

Za dvije će nove sezone u Mercedesu zaraditi 90 milijuna eura, po 45 milijuna na godinu, a uz to se izborio i za brojne bonuse i beneficije. Među ostalim će Hamilton dobiti oko deset posto od nagradnog fonda kojeg će momčad Mercedesa zaraditi ako/kad osvoji titulu svjetskog prvaka u konkurenciji konstruktora, a uz to će aktivno sudjelovati i u razvoju električnog automobila kojeg bi Mercedes trebao proizvoditi u budućnosti....

Sad kad su riješili sve probleme, iz Mercedesa su objavili kako će 2. ožujka predstaviti bolid za novu sezonu, uz napomenu kako će on i dalje biti u crnoj boji. Uz to je najavljeno kako će se predsezonska testiranja održati od 12. do 14. ožujka u Bahreinu, a nova sezona na istoj stazi započinje 28. ožujka utrkom za Veliku nagradu Bahreina.