PONOS KIJEVA

Sve o stadionu na kojem Modrića i društvo čeka 70 tisuća bučnih Ukrajinaca

09.10.2017 u 12:02

Bionic
Reading

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju u odlučujućoj utakmici kvalifikacija za SP protiv Ukrajine (ponedjeljak 9. listopada, 20.45 sati), na olimpijskom stadionu u Kijevu, koji ima kapacitet od 70 tisuća mjesta, čeka pravi pakao jer su sve ulaznice rasprodane

Nakon što je hrvatska nogometna reprezentacija u posljednje četiri kvalifikacijske utakmice od mogućih 12 osvojila samo četiri boda došla je u situaciju da samo pobjedom u Kijevu može sigurno doći do dodatnih kvalifikacija. Sve ostale kombinacije, koje su moguće, nisu u njihovim rukama.

Otprije je poznato to da cijela Ukrajina 'živi' za posljednju utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje se 2018. igra u Rusiji. Također je poznato kako su se ulaznice za taj susret počele prodavati nekoliko dana ranije nego je uobičajeno da bi stadion bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

Novi hrvatski izbornik Zlatko Dalić, koji je iznenada sjeo na klupu zbog hitnog otkaza Anti Čačiću, vjerojatno nije mogao sanjati da će svoju debitantsku utakmicu, u kojoj 'ne smije izgubiti ako želi u dodatne kvalifikacije', imati pred čak 70 tisuća gledatelja.

  • +12
Olimpijski stadion u Kijevu, Ukrajina Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Riječ je o modernom stadionu na kojem je odigrano finale Eura 2012. godine, kada je Španjolska pregazila Italiju 4:0 (strijelci Silva, Alba, Torres i Mata) i na kojem će 26. svibnja 2018. biti odigrano finale Lige prvaka, a može se mjeriti s najboljima na svijetu u svim segmentima!

Stadion na kojem će ukrajinski izbornik Andrij Ševčenko imati priliku postati heroj nacije ima zanimljivu prošlost.

'Nadam se da će utakmica proći mirno i bez izgreda. Očekujem veliku podršku naših navijača', kazao je između ostalog Ševčenko.

Sagrađen je 1923. godine pod nazivom Crveni stadion Lava Trockog (imao je kapacitet 100.000 gledatelja!), a kroz povijest mu se ime – kao i njegov kapacitet - nekoliko puta mijenjalo.

Od hrvatskih nogometaša najbolje ga poznaje Domagoj Vida, koji već godinama igra za kijevski Dinamo, a odnedavno s njim u klubu igra i Josip Pivarić.

Zanimljivo je spomenuti kako je tijekom Eura 2012. UEFA - kada je stadion temeljito obnovljen, što je koštalo oko 450 milijuna eura - ograničila kapacitet na 65.400 mjesta.

Inače, već tri puta kompletno je renoviran (1941., 1999., 2011.), a od 1996. nosi ime Olimpijski stadion.

Nakon posljednjeg renoviranja, koje je trajalo više od tri godine, službeno je otvoren 9. listopada 2011. koncertom kolumbijske pjevačice Shakire, a dva dana kasnije na njemu je odigrana utakmica između Ukrajine i Njemačke. Sada će na tom stadionu jednu od svojih najvažnijih utakmica u karijeri igrati Luka Modrić, Ivan Rakitić i društvo. I svjesni su da nemaju pravo na poraz...