ždrijeb donio grčku

Sve o protivniku Hrvatske u borbi za SP 2018; jedan detalj je zabrinjavajući

17.10.2017 u 14:50

Bionic
Reading

Nakon što se Hrvatska pobjedom 2:0 u Kijevu protiv Ukrajine u zadnjem kolu kvalifikacija izborila za play-off ovog utorka ždrijebom je u Zürichu doznala tko joj je i posljednja prepreka na putu za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine. Prva utakmica igra se u Zagrebu, uzvrat je u Grčkoj

Nakon Ukrajine, Slovenije, Turske i Islanda, Hrvatska je za suparnika u play-offu ovog puta dobila Grčku. Osim Grka, potencijalni suparnici našima bili su još Republika Irska, Sjeverna Irska i Švedska, pa možemo reći da je Hrvatska mogla proći i puno bolje.

Inače, s Grčkom je Hrvatska igrala već šest puta, ali nažalost, skor je negativan (pobjeda, dva poraza, tri remija). Također je zanimljivo spomenuti kako bi Grčka mogla biti prva europska reprezentacija koja je tri svjetska prvenstva zaredom izborila u dodatnim kvalifikacijama. Taj podatak itekako bi trebao zabrinuti naš stožer...

Prva utakmica igra se između 9. i 11. studenog u Zagrebu, a uzvrat između 12. i 14. studenog u Grčkoj.

  • +17
Hrvatska - Ukrajina 2:0 Izvor: Reuters / Autor: VALENTYN OGIRENKO

GRČKA NOGOMETNA REPREZENTACIJA

  • Fifin ranking: 47.
  • Vrijednost: 131,95 mil. €
  • Nastupi na SP: 3
  • Zabijeni golovi u kvalifikacijama: 17
  • Primljeni golovi u kvalifikacijama: 6
  • Najskuplji igrač: Kostas Manolas (30 mil. €)
  • Najviše nastupa: Giorgos Karagounis (139)
  • Najviše golova: Nikos Anastopoulos (29)
  • Najveći uspjeh na SP-u: osmina finala 2014.
  • Najbolji strijelac u kvalifikacijama za SP 2018: Kostas Mitroglou, 6 golova

Iako je izbornik Zlatko Dalić navijao samo da ne dobijemo Šveđane, vjerujemo kako mnogi nogometni stručnjaci ne bi htjeli ni Grke. Jer riječ je o reprezentaciji koja igra pomalo ružan nogomet, odnosno nogomet baziran na čvrstoj obrani i brzim protunapadima.

Grke vodi Nijemac Michael Skibbe, koji je u karijeri vodio Bayer, Galatasaray, Frankfurt, Dortmund i Herthu od istaknutijih klubova. Kako je baš pod ravnanjem njegova sunarodnjaka Otta Rehhagela Grčka na Euru 2004. godine u Portugalu stigla do najvećeg uspjeha, jasno je da i Skibbe ima od koga kopirati igru.

Nijemac preferira sustav 4-2-3-1, u kakvom igra i Hrvatska (odnosno, igrala je dok nije došao Dalić), a u prvoj postavi često se pojavljuje Portugalac Zeca.

Inače, s obzirom na to da Grci preferiraju defanzivnu igru, jasno je i da su igrači iz zadnjeg reda najveće zvijezde. Prije svih Kostas Manolas (Roma, 30 milijuna eura) te Sokratis Papastathopoulos (Dortmund, 28 milijuna eura). Jedina nam je utjeha to što se Manolas baš ozlijedio i upitan je za ove dvoboje.

Inače, kako je Rijeka ove sezone osjetila nekoliko grčkih klubova, tako smo imali prilike vidjeti i dio njihovih reprezentativaca, odnosno igrača AEK-a i Olympiacosa, poput Fortounisa, Lazarosa i Mantalosa.

Svakako, važan je i opasni napadač Kostas Mitroglou (Marseille, 12 milijuna eura).

Svi oni jamstvo su da naši igrači, na čelu s Dalićem, neće podcjenjivački shvatiti ove oglede i da će naći motiva. A kada su naši u takvom raspoloženju, onda ni Grčka nije nesavladiva. Ono što našima dodatno ide u prilog jest konstanta, jer naši su puno češće na završnicama velikih natjecanja, ali i iskustvo iz ove faze natjecanja.

Makar i Grci imaju stopostotan uspjeh u dodatnim kvalifikacijama. U svakom slučaju, bit će to težak, ali sigurni smo - i protivnik kojeg će naši apsolvirati.