veselimo se ovakvom raspletu

Dogovoren je transfer godine; priča oko Haalandovog odlaska iz Borussije itekako bi mogla utjecati i na budućnost našeg Roka Šimića

09.05.2022 u 16:36

Bionic
Reading

Španjolac Josep Pep Guardiola od 2016. godine trener je Manchester Cityja i čovjek zadužen za transfere igrača. S punim povjerenjem vlasnika kluba. U dosad odrađenih pet sezona na klupi Građana, Guardiola je osvojio tri naslova engleskog prvaka, jedan FA kup i četiri Liga kupa. No, unatoč silnim ulaganjima u momčad, do toliko željenog naslova europskog prvaka nije stigao. I sada se opet pojačava

Priča oko transfera norveškog napadača Erlinga Haalanda ovog bi tjedna trebala biti riješena.

Ugledni The Athletic potvrdio je ovog ponedjeljka kako će u sljedećih nekoliko dana i definitivno biti zaključen posao između Manchester Cityja, dortmundske Borussije i Haalanda. Još prošlog mjeseca su engleski klub i norveški napadač postigli načelni dogovor o uvjetima suradnje. City je tada ponudio Haalandu plaću od čak 500.000 funti tjedno što je oko 30.000.000 eura godišnje, što je Norvežanin prihvatio i pristao na transfer.

City je potom počeo pregovore s njemačkim klubom, iako se njega malo pita jer Haaland ima otkupnu klauzulu od 75.000.000 eura i tko uplati taj novac može ga odvesti.

Borussia u tom slučaju nema nikakvog utjecaja, a očito je i svjesna da je to maksimum kojeg će moći dobiti.

I zato su u Dortmundu već krenuli tražiti zamjenu, a prvi u njihovim planovima je Nijemac Karim-David Adeyemi iz Red Bull Salzburga, za kojeg će Žuto-crni platiti 30 milijuna eura.

'Mislim da će se sve znati sljedećeg tjedna. Neću biti iznenađen ako Haaland ode. Očekujem i da do kraja tjedna i mi dogovorimo dolazak Adeyemija', rekao je Borussijin sportski direktor Sebastian Kehl.

Haaland dolazi u City kao napadačko rješenje, na mjesto igrača kakvog Guardiola nema. Iako je Katalonac često forsirao igru bez klasičnog napadača, to mu se na kraju uvijek osvetilo u Ligi prvaka. Vidjelo se i protiv Reala koliko Cityju nedostaje strijelac Haalandovih mogućnosti. Od odlaska Sergija Agüera prije godinu dana, City je ostao samo s Gabrielom Jesusom kao prirodnim napadačem ali ni Brazilac nije konstantan niti je takav tip strijelca. Trener Građana prošlog je ljeta želio dovesti Harryja Kanea, ali eto - sada će se morati 'utješiti' s Haalandom, koji je samo ove sezonu u 29 utakmica zabio 28 golova. Od dolaska u Dortmund Haaland je igrao u 88 utakmica i zabio 85 golova.

Naravno, cijela ova priča itekako bi mogla utjecati i na razvoj našeg Roka Šimića, koji bi Adeyemijevim odlaskom iz Salzburga, sasvim sigurno dobio još veću minutažu u prvoj momčadi. Šimić je igrač RB Salzburga, ali na posudbi u Lieferingu, s povremenim ulascima u Red Bullovu prvu momčad, za koju je igrao i u Ligi prvaka.