IZBOR CNN-A

Susret Dinama i Zvezde promijenio je svijet

11.01.2011 u 13:02

Bionic
Reading

CNN je izabrao pet nogometnih utakmica koje su prema njihovom mišljenju promijenile svijet. Među povijesnim ogledima našao se i susret Dinama i Crvene zvezde (13.svibnja 1990) koji nije odigran

Prema CNN-u, u svijetu je bilo nekoliko utakmica nakon kojih je došlo do velikih društvenih i političkih promjena. Jedna od njih je i utakmica u Maksimiru, koja je svrstana na četvrto mjesto.

U tekstu stoji da je 13. svibnja 1990. u Maksimiru gostujuće navijače predvodio ratni zločinac Arkan. Oni su se sukobili s domaćim simpatizerima Bad Blue Boysima. Novinar CNN izdvaja i kako je kapetan Dinama uputio 'kung-fu' udarac policajcu kada je stao u obranu navijača te piše da je to bio uvod u rat.

'Bio sam spreman riskirati svoj život i karijeru za hrvatski cilj', prenosi Bobanove riječi CNN.

Na popisu od pet utakmica koje su promijenile svijet našle su se: Sekretarijat - Predsjedništvo Engleskog saveza (1864, prva utakmica po FA pravilima), Zapadna Njemačka - Mađarska (1954, finale SP-a u kojem su Nijemci preokrenuli 0:2 na 3:2), Rangers - Bucks (1966, susret političkih zatvorenika za vrijeme apartheida u JAR-u protiv Rangersa), Irak - Saudijska Arabija (2007, finale Azijskog prvenstva, pobjeda Iraka 1:0, nakon čega se broj oružanih napada u toj zemlji znatno smanjio).

Bobanov sukob s policajcem