BIJELA POVIJEST

Šurjak: Suce možemo kriviti samo za Kup

28.05.2009 u 08:09

Bionic
Reading

Nakon što smo prvi dvoboj finala Kupa najavili kroz riječi Dinamove legende Slavena Zambate, Hajdukov vremeplov je za sugovornika prije uzvrata nametnuo legendarnog strijelca 'bijelih' Ivicu Šurjaka

Šurjak je tijekom sedamdesetih u dva navrata zabijao pobjedničke golove u finalima kupa Dinamu i donosio pehar na Poljud. U razgovoru za tportal rado se prisjetio tih trenutaka:

'U prvoj sam još bio junior. Bila je '72. i Ivić me stavio u špicu. Pred kraj sam zabio izbliza i postavio konačnih 2:1. Četiri godine kasnije finale je otišlo u produžetke, a jedini gol na utakmici zabio sam u 115. minuti. Miljković i ja smo se borili na gol liniji i uspio sam loptu ugurati u mrežu.'

Sezona je bila zanimljiva, može li takav biti i uzvrat na Poljudu?

'Sve je moguće, ako Hajduk rano zabije, susret može otići u produžetke. Ne kažem to samo zato što sam Hajdukovac, nego zato što sam dugo u nogometu i znam kako ti malo sreće može puno donijeti. Sjećam se poraza od St. Ettiennea i PSV-a, to su bile bolne škole koje su odlični primjeri da u balunu ništa nije nemoguće. Neka daju sve od sebe pa ako i ne uzmu kup, nitko im neće zamjeriti', smatra Šurjak.

Veći dio sezone Split je sanjao i naslov prvaka. Gdje je sezona otišla u krivom smjeru?

'Za prvenstvo mislim da krivce trebaju tražiti isključivo između sebe. Sami smo izgubili tri utakmice na koje nije bilo prigovora i treba tražiti razloge takvog raspleta', kaže Šurjak, ali suca krivi za prvi dvoboj finala kupa:

'U prvenstvu nemam nekih zamjerki, ali u finalu u Maksimiru smo zakinuti. Ne smije si sudac dopustiti da Hajduk završi utakmicu s devet igrača, a Dinamo kompletan. Prvo isključenje je u redu, ali drugo nikako nije. Ako je već i isključio Linića, trebao je u drugom 'skratiti' i Dinamo. To nije bilo realno.'

Što se događa s Nikolom Kalinićem, iz igre je zabio sedam golova u HNL-u?

'Kalinić je svjetski igrač, ali usamljen je u napadu. Mislim da ga takva taktika guši i prava je šteta što najmanje pruža sada kada ga se prodaje. Uvjeren sam da je on spreman za veliki transfer, tko njega kupi neće pogriješiti', odgovara legenda 'bijelih'.

Kada završi sezona, Dinamo i Hajduk okrenut će se europskim izazovima. Što tamo možemo očekivati?

'Uvijek se očekuje i nada, jer veliki klubovi kasnije ulaze u sezonu. Mi smo imali dobre prilike protiv Rome, Sampdorije ili Deportiva, odlučivala je jedna lopta. Realno, Europa je otišla daleko od nas, ali sigurno je da ćemo i mi i Dinamo učiniti sve da prezimimo u europskim kupovima', zaključuje Ivica Šurjak.