stalno neki problemi

Suparnici Hrvatske na SP-u u Katru pokrenuli hitnu akciju i jasno upozoravaju: Riječ je o krađi

Bionic
Reading

Marokansko ministarstvo kulture zatražilo je od njemačkog proizvođača sportske opreme Adidasa povlačenje nove kolekciju dresova alžirske reprezentacije zbog nepropisnog prisvajanja simbola 'marokanske kulturne baštine'

'Riječ je o krađi motiva inspiriranih marokanskim zelligeom koji se pojavljuju na alžirskim dresovima, što je potaknulo ministarstvo na hitnu akciju', rekao je izvor u Ministarstvu kulture za AFP.

Zellige keramika nastala je u Maroku u 10. stoljeću, a u posljednje je vrijeme iznimno popularna. Radi se o ručno rađenim četvrtastim pločicama sa sjajnim završetkom.

U službenoj obavijesti poslanoj e-poštom i putem posebnog sudskog službenika izvršnom direktoru Adidasa Kasperu Rorstedu, čiju je kopiju dobio AFP, marokanski odvjetnik osudio je 'kulturno prisvajanje i pokušaj krađe uzorka iz marokanske kulturne baštine kako bi se koristio izvan njegovog konteksta'.

Odvjetnik ministarstva Me Mourad Eladditioni zahtijevao je povlačenje kolekcije sportskih dresova u roku od dva tjedna.

'Marokansko ministarstvo kulture zadržava pravo korištenja svih mogućih pravnih lijekova pred njemačkim i međunarodnim sudovima', upozorava odvjetnik u pismu.

Također, prijeti i pokretanjem slučaja 'pred organizacijama koje se bave zaštitom baštine i autorskih prava, UNESCO i WIPO (Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo), kako bi se zaštitili elementi marokanske kulturne baštine i nedopušteni pokušaji prisvajanja.'

Adidas je 23. rujna na Twitteru predstavio fotografiju dresa 'Fennecs', alžirskih jedanaest, za sezonu 2022/23. 'inspiriranu kulturom i poviješću'.

Ovaj novi dizajn, prema njemačkom proizvođaču sportske opreme, inspiraciju crpi iz palače Mechouar u Tlemcenu, u sjeverozapadnom Alžiru.