VRH HNS-A ODLUČIO

Šuker potvrdio: Niko Kovač smijenjen, nasljednik nepoznat!

09.09.2015 u 15:02

  • +2

Niko Kovač više nije izbornik hrvatske nogometne reprezentacij

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Bionic
Reading

U sjedištu Hrvatskog nogometnog saveza u Zagrebu sastao se Izvršni odbor. Kao što je potvrdio predsjednik HNS-a Davor Šuker jednoglasnom odlukom Niko Kovač smijenjen je s mjesta hrvatskog izbornika, a ime nasljednika bit će poznato do 21. rujna

Povod sjednici koja je započela u 11 sati, između ostalog, bio je i loš rezultat reprezentacije na posljednjem kvalifikacijskom mini-ciklusu s kojeg su Srna, Modrić, Mandžukić i ekipa donijeli samo jedan bod. Podsjetimo, u Azerbajdžanu je bilo 0:0, a onda je u Norveškoj stigla dodatna 'pljuska' u vidu poraza 2:0.

Naravno, osjetilo se to i na plasmanu u skupini H, u kojoj je Hrvatska s vodeće pozcije pala na treću i zakomplicirala put prema završnici Europskog prvenstva u Francuskoj sljedeće godine. Dodatni problem su i narušeni odnosi na relaciji izbornik - igrači. I s toga je bilo jasno da se u cijeli slučaj trebaju uplesti i oni koji vode brigu o reprezentaciji ali i cijelom savezu.

I došla je ta srijeda, članovi Izvršnog odbora okupili su se u prostorijama saveza.
'Nismo očekivali prije puta u Baku ovakav dan. Dok je igre i turnira, rezultat je vodilja za sve', rekao je predsjednik HNS-a Davor Šuker na konferenciji za novinare nakon sastanka IO HNS-a.

Po njegovim riječima, nasljednik Nike Kovača tražit će se među hrvatskim stručnjacima jer savez 'nema novaca za stranog trenera'.

Ime novog izbornika bit će poznato nakon sjednice IO-a koja će se održati u ponedjeljak 21. rujna kako bi novi izbornik imao dovoljno vremena sastaviti stručni stožer i pripremiti taktiku za preostale dvije kvalifikacijske utakmice za odlazak na EURO 2016. 10. listopada ugostiti Bugarsku u Zagrebu bez gledatelja i 13. listopada u gostima na Malti.

Razmišljate li o mogućoj ostavci ukoliko se Hrvatska ne plasira na Euro?

'Ukoliko do toga dođe, o mojoj će ostavci odlučivati moje izvršni organ. No, ovim putem, apeliram i na vas, ajmo stvoriti pozitivnu atmosferu i da se plasiramo, da prebrodimo ovu krizu. I vas molim da dođemo svi skupa do pravog trenera, stručnjaka i psihologa u jednom te da dođemo do rendes-vous u Francuskoj''.

Sigurno je kako će s novim izbornikom na klupi odsada sjediti tehnički direktor HNS-a Romeo Jozak, koji bi po mišljenju Davora Šukera, trebao doprinijeti neophodnoj komunikaciji između izbornika i članova IO, koje dosada nije bilo.

'Prave komunikacije nije bilo ni sa stručnim stožerima koje su vodili Slaven Bilić i Igor Štimac, pa sada niti s ovim Nike Kovača, a to ubuduće moramo promijeniti i zato će odsad na klupi s izbornikom sjediti i Romeo Jozak', kazao je Šuker koji je naglasio da će izbornik biti potpuno samostalan u donošenju odluka.

Na pitanje je li se čuo s nekim od igrača i je li se konzultirao s Nikom Kovačem, Šuker je odgovorio kako se čuo s Modrićem i Srnom, te da je jutros razgovarao s Nikom Kovačem, koji je 'džentlmenski primio odluku o svojoj smjeni'.

Romeo Jozak, koji će sa Šukerom u sljedećih 10-ak dana razgovarati s kandidatima za mjesto izbornika, kazao je da ima 'odličnu komunikaciju s izbornicima svih mlađih selekcija', a Niko Kovač mu je dao do znanja kako nije poželjan na klupi seniorske reprezentacije.

'Malo se može napraviti na suhom izoliranom tehničkom planu nakon okupljanja dva dana pred utakmicu. No, puno se može napraviti na sociologiji i socijalnoj inteligenciji. Tu je puno važniji psiholog. Puklo je i u komunikaciji, ona više nije bila protočna. Niko je slabo komunicirao i sa savezom. Tu ne smije više biti trzavica. Moj prvi cilj je uspostava komunikacije između terena i ljudi koji vode savez', izjavio je Jozak.Spomenuli ste kako vam treba psiholog u reprezentaciji, razmišaljte li možda o Ćiri Blaževiću?

'A Ćiro... Prije sat i pol završio je IO i ostavimo to za sljedeće dane. Nama je psiholog bitan, a stručnjak i trener mora imati puno toga. Osim toga, treba nam izbornik koji zna kojih 23 igrača igraju. Odgovornost prije svega. Sjetimo se Milana, vodili smo 1:0 i da nije bilo prekida Niko bi izdržao svoj ugovor do kraja', objasnio je Šuker