Kovačić i 'Studio HNL'

Sudački ekspert i Uefin kontrolor pojasnio da je Rijeka jako oštećena u derbiju; evo zašto je Awaziem već u 22. minuti trebao biti isključen!

03.10.2022 u 10:21

Bionic
Reading

Odigrano je 11. kolo SuperSport HNL-a, a posebna emisija Studio HNL, koja se emitira na kanalu MAXSport, ponudila je pregršt zanimljivih detalja i analiza

Kao što je poznato, od 11. kola SuperSport Hrvatske nogometne lige emisija 'Studio HNL', koja se emitira na kanalu MAXSport, ide nedjeljom nakon zadnje odigrane utakmice kola. Novi stručni suradnik emisije je Samir Toplak, koji je zamijenio Marija Cvitanović (postao je novi trener Šibenika, op.a.) i odlično se snašao u novoj ulozi.

No obzirom na viđeno, puno je više posla imao Draženko Kovačić, sudački ekspert i Uefin kontrolor, zbog nekoliko sudačkih pogrešaka koje su detaljno analizirane.

Samir Toplak, koji je vodio Goricu, komentirao je gostovanje svog bivšeg kluba u Šibeniku (1:1) koji je nedavno preuzeo upravo Mario Cvitanović.

'Iskreno, ta me utakmica nije oduševila. Nije bila kvalitetna, igralo se dosta tvrdo i zatvoreno, a u sve se uklopio i sudac koji je podijelio jako velik broj kartona. Nismo vidjeli lepršavost ili prepoznatljivost, tj. karakteristike igre Šibenika ili Gorice. No da je Gorica zabila ono što je morala, možda bi utakmica drukčije izgledala, a ovako su na dnu i čeka ih težak posao do kraja prvenstva. Mariju želim puno sreće u vođenju Šibenika. Eto, osvojio je bod, a najvažnije je da nije izgubio utakmicu', kazao je Toplak.

Tako je Draženko Kovačić, sudački ekspert u emisiji MAXSporta 'Studio HNL', iznio i stav Sudačke komisije o velikom propustu na Jadranskom derbiju.

'Nakon pauze igrači su se vratili dosta nabrijani, bilo je dosta žestokih duela, a i suci su podijelili puno kartona, više od 30...', kazao je u uvodu Kovačić.

Hajduk je od 22. minute derbija na Rujevici po mišljenju Sudačke komisije trebao igrati s igračem manje jer je sudac Pajač pogriješio kada nije dao drugi žuti karton Nigerijcu Awaziemu. Naime, stoper Hajduka Awaziem je sedam minuta prije toga dobio prvi žuti karton, a isti je igrač zabio jedini gol na utakmici.

'Situacija se gleda iz dva kriterija. Prema onom prvom, igrač Rijeke - koji je okrenut leđima golu i prima loptu među noge - udaljen je nekih 60 metara od vratiju i nije zaustavljen u obećavajućoj situaciji. Dakle po tom kriteriju to nije obećavajuća situacija, ali prema onom drugom riječ je dugotrajnom povlačenju, tj. riječ je o manjku poštovanja prema nogometnoj igri zbog tog povlačenja. Ako je prednost ostvarena, poništava se prekršaj... Stav predsjednika Komisije i po meni je da je ovo prekršaj za žuti karton. U ovakvim utakmicama koji su derbiji suci malo promijene kriterij', kazao je između ostalog Kovačić u emisiji 'Studio HNL', kojoj je urednik i voditelj Saša Marić.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HNL

U emsiji, koju možete vidjeti u prilogu, bilo je govora i o tome kako je u ovom kolu oštećena i Gorica na gostovanju kod Šibenika. Po mišljenju eksperata, niti jedan od dva žuta kartona koje je sudac Jović pokazao Prširu – isključenom u 55. minuti utakmice - nije bio opravdan.

Također se dodaje da prekršaj nakon kojeg je Jović dosudio kazneni udarac, iz kojeg je Šibenik izjednačio, nije postojao. Naime, u 81. minuti Jovičić i Delić bili su u duelu nakon kojeg je napadač Šibenika pao u kaznenom prostoru Gorice i sudac je pokazao na bijelu točku.

'Ako se i radilo o kontaktu, to je bilo minimalno. A ponavljali smo da je stav Komisije kako ne želimo da se ovakvi kazneni udarci sude u HNL-u', kratko je kazao Kovačić.

Nema sumnje kako će nakon ovih propusta biti i reakcija iz klubova da se nešto napravi je ostaje dojam da su dva kluba jako zakinuta u 11. kolu SuperSport HNL-a.

  • +16
Rijeka - Hajduk, 2.10.2022. Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

>> Hrvatski nogomet samo na MAXSport kanalima!

>> Nova sezona SuperSport Hrvatske nogometne lige i sav hrvatski nogomet gledaju se ekskluzivno na MAXSport 1 i MAXSport 2 kanalu na MAXtv-u. Više informacija OVDJE.

>> Sve video sažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

>