HOWARD WEBB

Sudac priznao pogreške iz finala Svjetskog prvenstva

31.03.2014 u 18:17

Bionic
Reading

'Volio bih da sam u finalu Svjetskog prvenstva 2010. godine u Južnoafričkoj Republici jednu ili dvije situacije dosudio drukčije' – priznao je ugledni engleski sudac Howard Webb

Španjolska je u finalnoj utakmici u Johannesburgu pobijedila Nizozemsku u produžecima 1-0 golom Inieste u 116. minuti. Howard Webb je u toj utakmici pokazao čak 14 žutih kartona u 120 minuta igre. Nizozemskog srednjeg braniča Johna Heitingu isključio je zbog drugog žutog u 109. minuti.

Najkontroverznija situacija tog finala bio je žestoki nasrtaj Nigela de Jonga na Xabija Alonsa. Kopačkom ga je udario u prsa i zaradio samo žuti karton. Kasnije je i sam De Jong priznao da je za svoje 'borilačke vještine' zaslužio isključenje.

'Začudilo me što mi je Webb pokazao samo žuti karton, imao sam dosta sreće u tom trenutku' – rekao je De Jong.

Četiri godine kasnije, Howard Webb je u razgovoru za Fifa.com priznao da mu nisu sve odluke bile na mjestu.

'Možda sam jednu ili dvije situacije trebao drukčije dosuditi. No, sudac mora reagirati u trenutku s obzirom na informacije koje ima i poziciju u kojoj se nalazi. Bila je to vrlo teška utakmica za suditi i veliko iskustvo iz kojeg možete naučiti. Volio bih da mi, suci, nismo toliko uključeni u analize utakmica, već da se više govori o sjajnim golovima i akcijama, o dobroj igri' – rekao je Webb, koji će suditi i na Svjetskom prvenstvu u Brazilu ove godine.

Osim spomenutog prekrašaja De Jonga, mnogi misle kako je kod prodora Robbena bilo prostora suditi prekršaj Carlesa Puyola, koji je tada mogao dobiti također direktni crveni karton.