DOSTA MU JE

Sudac Marić tuži Uefu za milijun eura

23.03.2011 u 11:45

Bionic
Reading

U srijedu je nogometni sudac Bruno Marić u društvu svog odvjetnika Vladimira Gredelja objasnio razloge zašto je podigao tužbu vrijednu milijun eura protiv Uefe te protiv čelnika Cibalije

Nogometni sudac Bruno Marić prošle se godine spominjao u kladioničarskoj aferi te ga je čak ispitao famozni Robin Bokšić zbog sumnje u namještanje prve utakmice finala Hrvatskog nogometnog kupa iz 2009. godine. Kada se prašina smirila, Mariću je dodijeljeno da sudi derbi između Cibalije i Dinama. No i iz te utakmice su se vukli repovi te je predsjednik Cibalije Željko Čulo iznio kritike na račun Marićevog suđenja.

Mariću je prekipjelo te je odlučio sprati ljagu sa svog imena i podignuti tužbu protiv Uefe i prvog čovjeka Cibalije. Prvi se javnosti obratio odvjetnik Gredelj.

'Nakon što smo donijeli odluke o podizanju optužbe protiv Uefe i predsjednika NK Cibalija, ja sam odlučio obavijestiti javnost o tome. I glavnog tajnika HNS-a Srebrića sam zvao, a on mi je kazao da ne istupamo jer ćemo imati cijelu javnost protiv nas', krenuo je Gredelj.

'Slučaj u Vinkovcima nije ni po čemu poseban, jer divljaštva na hrvatskim stadionima ima. No bio je poseban jer je to bila kap koja je prelila čašu Bruni Mariću i da se obračuna sa svim optužbama. To se ne može ako se ne raščisti, a to se može kroz institucije koje su i odgovorne što su te stvari dospjele u javnost.'

Bruno Marić je prije toga bio jedan od najboljih hrvatskih sudaca, a nakon toga je difamiran i sve što je radio je palo u vodu. On ne može na to pristati i to nas je dovelo do odluke da tražimo od Uefe da se vrlo jasno izjasni. Ovo nije samo problem Brune Marića, već cijelog društva. Nije normalno da se jednom čovjeku tako skandira i vrijeđa. Apeliramo na institucije da spriječe negativne stvari na stadionu. Pa nije normalno da se je.. majka nekome na stadionu. Nigdje to nije normalno, zašto bi bilo na stadionu?', pita se odvjetnik Gredelj.

'Ponašanje predsjednika Cibalije je divljačko. Odakle njemu pravo da govori da Bruno Marić navija za Dinamo. On je dokazao da se ne može kontrolirati te da je neodgovoran. Nogomet treba očistiti od takvih tipova. Ni Hrvatski nogometni savez nije napravio dovoljno da se suprotstavi svim devijacijama u nogometu. Očito da nisu u stanju. Protiv njega dižemo tužbu za klevetu', izjavio jer Gredelj.

'Što se tiče Uefe, tužba protiv njih ima cilj da se potpuno raščiste stvari. Uefa je shvatila da to nije u njihovoj ingerenciji te su sve prepustili HNS-u i nakon toga je nastala tišina. HNS je morao provesti istragu, a ovako je ispalo da su oni iz tko zna kojih razloga skrivali i zataškavali. Odlučili smo tužiti Uefu jer zbog njihovih radnji je stupila šteta prema Bruni Mariću, i oni su najodgovorniji za to. Podići ćemo tužbu na milijun eura, i to u Hrvatskoj. Imamo mogućnost da je tužimo ovdje, a vidjet ćemo gdje. Izabrat ćemo manji sud da bude ažuran. Kao svjedoke ćemo predložiti Platinija, Limachera, Bokšića, a iz našeg saveza Markovića i Srebrića.'

I još nešto.

'Prema onome što je Marić čuo od Robina Bokšića jest to da je optužba prema njemu bila fingirana. On je trebao biti kooperativan i trebao je dati nešto protiv Markovića i Mamića. Svi u Uefi su kasnije dignuli ruke od Robina Bokšića, a epilog svega je da je Bokšić dobio otkaz, Limacher iz Uefe je dao ostavku i nakon toga tišina. Imam dojam da je Uefi jedino stalo da se sve zaboravi. Uefi ćemo dati rok od deset dana da se očituje o svemu, ali i da se javno ograde i kažu da Bruno Marić nije kriv. U protivnom ćemo ići do kraja. Pozivamo sve u Hrvatskoj ako imaju dokaza da je Bruno Marić korumpirani sudac, neka s time izađu u javnost, ili neka šute jednom za svagda, jer to zaista nema smisla', završio je odvjetnik Gredelj.'

Nakon odvjetnika riječ je preuzeo i nogometni sudac Bruno Marić.

'Utakmica u Vinkovcima je bila okidač, jer nije normalno da danima prije utakmice pozivaju na linč. Ja sam ponosan na način kako sam sudio utakmicu u Vinkovcima. Nisam ja ljut na ljude koji su mi vikali na tribinama, jer su bili izmanipulirani od onih koji su istupali u medijima. Prema tim drugima svaka moja odluka je predmet mojih loših namjera. Više neću dopustiti niti jednoj osobi da me kleveta, jer više neću dopustiti da me se nakon svake utakmice proglašava da sam sudio po zadatku ili da sam namjerno dosudio ovo ili ono. Nakon svake utakmice mi se imputira nešto, jer neki smatraju da sam kompromitiran u aferama koje su izmišljene. Želim se obraniti od svega toga. Ubuduće ću za svako divljačko ponašanje na tribinama provesti upute Uefa i HNS-a bez obzira kako se to može reflektirati na moju karijeru. Meni je Robin Bokšić rekao, a to nije spomenuo moj odvjetnik – mi znamo da ti nisi kriv!', završio je Marić.