nije vidio ruku, ali...

Sudac finala SP-a napokon progovorio o penalu kojim je uništio Dalićevu Hrvatsku

08.11.2018 u 18:31

Bionic
Reading

Nestor Pitana priznaje da ne bi dosudio penal za Francusku u finalu SP-a protiv Hrvatske da nije bilo pregleda video snimke na kojoj je uočio igranje rukom Ivana Perišića...

Podsjetimo, kontroverzni penal podigao je mnogo prašine u finalu SP-a u Rusiji, a nakon što je Nestor Pitana kaznio igranje rukom Ivana Perišića udarcem s bijele točke, pokrenuta je čak i inicijativa da se promijene pravila i u budućnosti slične nehotične reakcije kažnjavaju indirektom, a ne jedanaestercem.

  • +74
SP u nogometu, finale: Hrvatska - Francuska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Četiri mjeseca nakon velikog finala oglasio je argentinski sudac u intervjuu za dnevnik La Nacion, priznavši da ne bi dao priliku Griezmannu da dovede Francuze u prednost s bijele točke da nije bilo VAR-a.

'Pomoćnik je pokazivao ispucavanje vratara, a ja sam mu rekao neka pričeka, jer Griezmann i Pogba su pokazivali da je bilo igranje rukom. To sam prenio video sucu, a on mi je savjetovao da ne dajem znak za nastavak igre. Rekao mi je: 'Savjetujem ti da pogledaš usporenu snimku',' prisjetio se Pitana koji je dugo pregledavao snimku prije nego što je kaznio Hrvatsku:

'Otišao sam, pregledao snimku i na kraju dao penal Francuskoj.'

Pitani hrvatski navijači zamjeraju i nedosuđeno zaleđe pri autogolu Mandžukića, kao i odglumljeni prekršaj Griezmanna koji je tome prethodio.

U svakom slučaju, igranje rukom Perišića koje je dosudio možda je bilo po pravilima, ali mnogi se slažu da finale SP-a pri rezultatu 1:1 takav incident ne bi trebao odlučiti...