ZVIJEZDA CHELSEAJA

Sud ustanovio: Terry jest rasistički uvrijedio Ferdinanda

09.07.2012 u 19:33

Bionic
Reading

Bivšem kapetanu engleske nogometne reprezentacije Johnu Terryju započelo je suđenje za navodno rasističko vrijeđanje igrača QPR-a Antona Ferdinanda

Na građanskom sudu londonskog okruga Westminster u ponedjeljak je počelo suđenje Johnu Terryju, nogometašu Chelseaja i engleske reprezentacije, za narušavanje javnog reda...

O isti se kapetan europskih prvaka ogriješio rasističkim ispadom tijekom utakmice protiv londonskih rivala Queens Park Rangersa prošlog listopada. Meta njegova verbalnog napada bio je 27-godišnji QPR-ov stoper Anton Ferdinand, inače brat poznatijeg Rija, nekadašnjeg Terryjeva suigrača iz reprezentacije.

Nakon što je stručnjakinja za čitanje s usana Susan Whitehood dokazala Terryjev krimen, sudac je u zapisnik njezin iskaz dao unijeti kao dokazni materijal.

Anton Ferdinand svjedočio je u ponedjeljak, prvoga od pet predviđenih dana za suđenje, dok je John Terry sjedio na optuženičkoj klupi. Ferdinand je odbio priznati da je Terryjev ispad izazvao provociranjem Terryja temom njegove izvanbračne afere koju je prije dvije godine imao sa suprugom bivšeg suigrača Waynea Bridgea, što je, kako tvrdi obrana, bio okidač za Terryjev incident.

Također je Ferdinand priznao da tijekom utakmice uopće nije bio svjestan Terryjeva čina, te da mu je nakon njezina svršetka stisnuo ruku. Stav je, rekao je, promijenio kod kuće, nakon što mu je djevojka na YouTubeu pokazala snimku njihova sukoba uvjerivši ga da ga je Terry doista uvrijedio na rasnoj osnovi.

Kapetanu Chelseaja, utvrdi li mu se krivnja, prijeti simbolična novčana kazna od 2500 funti.

Veći je problem što će se sudskom presudom analogno morati voditi i Engleski nogometni savez (FA) odnosno vodstvo Engleske nogometne lige. Za sličan je ispad FA urugvajskom napadaču Liverpoola Luisu Suarezu, koji je tijekom utakmice uvrijedio francuskog braniča Manchester Uniteda Patricea Evru, odredilo suspenziju od osam utakmica uz 40.000 funti novčane kazne.