ČUDE NAM SE

Strani mediji: Apsurd - Hrvati imaju dva predsjednika

21.02.2011 u 14:10

Bionic
Reading

Brojni strani mediji posvetili su pažnju kaosu koji trenutačno vlada u hrvatskom nogometu. Ne ulazeći u detalje 'dvorskih borbi' u HNS-u mediji su istaknuli kako je hrvatski nogomet podijeljen u dva tabora okupljena oko Vlatka Markovića i Igora Štimca koji tvrde da su legalno izabrani predsjednici HNS-a

Britanska agencija Reuters navodi da su sukobi u HNS-u kulminirali nedjeljnom skupštinom na kojoj je bivši hrvatski reprezentativac Igor Štimac izabran za novog predsjednika saveza. Novinar Reutersa piše kako je na skupštini bilo 25 od 49 članova i kako su svi glasali za bivšeg igrača Derby Countya.

Reuters podsjeća da je u prosincu prošle godine održana Izborna skupština na kojoj je Marković pobijedio Štimca 25:24 u glasovima. U izjavi za Reuters glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić tvrdi, suprotno od izjave koju je Marković dao hrvatskim medijima, kako za sada nema prijetnje od sankcija Fife i Uefe.

'U ovom trenutku ne prijete nam sankcije. Međutim, dobili smo pismo iz Fife i Uefe koja priznaje rezultate skupštine održane u prosincu,' izjavio je Srebrić. Reuters prenosi i Štimćevu tvrdnju kako Fifa i Uefa nemaju jurisdikciju nad cijelim slučajem sve dok se u cijelu priču ne uplete politika što obje nogometne organizacije zabranjuju.

Reutersovu vijest prenijeli su brojni portali među kojima i portal poznatog nogometnog magazina FourFourTwo.

I francuska agencija AFP navodi kako HNS potresa sukob pristaša predsjednika vlatka Markovića i bivšeg hrvatskog reprezentativca Igora Štimca koji je u nedjelju također izabran za predsjednik krovne kuće hrvatskog nogometa.

'Ne želimo posijati sjeme razdora u hrvatskom nogometu. Pozivamo sve ljude iz nogometnog miljea u našoj zemlji da se pridurže toj inicijativi čiji je cilj uvesti red u naš nogomet uz poštivanje zakona,' prenosi AFP Štimčevu izjavu nakon izbora.

Francuska nacionalna agencija citira i riječi glavnog tajnika HNS-a Zorislava Srebrića koji je dan prije izbora novinarima predočio dopis Fife i Uefe u kojem stoji da neće priznati odluke 'Štimčeve skupštine'.

Eurosport je na svojoj internetskoj stranici objavio vijest kako je Igor Štimac u borbi za prevlast u HNS-u izabran za predsjednika na neobičnoj sjedinici na kojoj je prisustvovalo 25 od 49 članova i to nakon što je u prosincu prošle godine za prvog čovjeka izabran Vlatko Marković.

Slovenskog Delo je objavilo tekst pod naslovom 'Apsurdi - Hrvati imaju dva 'prava' predsjednika nogometnog saveza'. U tekstu se navodi kako dosadašnja vodeća garnitura s Markovićem na čelu smatra 'novog predsjednikan elegitimnim' pritom mašući podrškom Fife i Uefe. O pravno-birokratskom zapletu Delo prenosi i izjavu Igora Štimca koji sada čeka da državne institucije obave svoj posao. 'Očekujem da će odluke naše skupštine biti potvrđene u vrlo brzom roku,' kazao je Štimac.

Zanimljivo, vijest o 'novom' predsjedniku HNS-a objavio je i švedski dvnevnik Helsingborgs Dagblad. U tekstu pod naslovom 'Štimac novi predsjednik HNS-a' navodi se kako je bivši hrvatski reprezentativac izabran za novog predsjednika HNS-a, ali i da je na skupštini prisustvovalo samo 25 od 49 članova i kako borba za vlast u hrvatskom nogometu sasvim sigurno nije završila.