PROBLEMI U BUKUREŠTU

Stop Torcidi: Uefa provocira novu Žilinu!?

28.07.2010 u 20:54

Bionic
Reading

Nekoliko stotina navijača na putu za Bukurešt zatekla je neugodna vijest: premda su od Uefe, hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i rumunjskog MUP-a dobili pismenu potvrdu da imaju pravo biti na utakmici, delegat iste te Uefe Willie McDougall im je – na nezadovoljstvo policije i predstavnika Dinama Bukurešt – u srijedu navečer to odlučio zabraniti

Nekoliko stotina Hajdukovih navijača, koji se trenutačno nalaze na putu za Bukurešt na susret Europske lige s rumunjskim Dinamom, ponovno su suočeni s problemima: iako su iz Uefe i hrvatskog veleposlanstva dobili pismenu potvrdu da će im biti omogućen ulazak na stadion, Uefin delegat na sastanku u Bukureštu u srijedu navečer odlučio im je to – zabraniti!

Razlozi prilično bizarnog poteza neimenovanog činovnika Uefe zasad nisu poznati, no do torcidaša je došla informacija da su odlukom bili nezadovoljni svi ostali sudionici sastanka: predstavnici policije iz obje države, ali i dužnosnici Dinama iz Bukurešta. Potvrdio nam je to i predsjednik Torcide Žan Ojdanić, koji također putuje na sutrašnju Hajdukovu utakmicu.

Uefa je, podsjetimo, još prije dvije godine splitskom klubu izrekla zabranu kupnje ulaznica i organiziranja putovanja navijača na iduće dvije gostujuće utakmice. Na prvoj, prošlogodišnjoj, slovačka policija u Žilini mjeru je protumačila potpuno pogrešno, pa je svima koji govore hrvatski jezik zabranila pristup stadionu. Epilog: krvavo batinanje i pritvaranje dvjestotinjak navijača, koji su potom podnijeli tužbe i sudski dokazali da su bili u pravu.

Za sutrašnji susret u Bukureštu upravo zato obavljene su velike pripreme – Torcida je od Uefe dobila potvrdu da se zabrana ne odnosi na navijače koji putuju bez pomoći Hajduka, potom je o tome obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova, rumunjski MUP i Dinamo Bukurešt, da bi u utorak navečer iz hrvatskog veleposlanstva u Rumunjskoj bila obaviještena da će lokalna policija navijače tretirati 'sukladno pozitivnoj zakonskoj regulativi'. Drugim riječima: na papiru su dokazali da su u pravu, no zasad neimenovani činovnik odlučio im je to pravo uskratiti.

O razvoju budućihih događanja teško je spekulirati. Prema nekim informacijama organizatori će Hajdukovim navijačima dopustiti ulazak na stadion, no u manjim grupama, te im neće biti osigurana posebna, gostujuća tribina. Dijelu torcidaša, pak, već je najavljeno da će se na ulasku kontrolirati putovnice, te da hrvatskim državljanima neće biti dopušteno gledati utakmicu.