SKUPŠTINA HNS-A

Što Uefa kaže na suradnju HNS-a i države

09.03.2012 u 12:41

Bionic
Reading

U zagrebačkom hotelu Westin u četvrtak je održana Skupština Hrvatskog nogometnog saveza

Ako je netko prije početka Skupštine pomislio da će se nešto revolucionarno dogoditi, prevario se. Skupština je prošla bez ikakvih problema.

Bez obzira na velik pritisak medija, ali i ministra sporta Željka Jovanovića, Skupština Hrvatskog nogometnog saveza protekla je u miru i bez prevelike bure. Na dnevnom redu našle su se i teme kao što je poslovanje saveza u 2011. i 2012. godini, ali i tema o hrvatskom nogometu danas i sutra. Još jednom se predsjednik HNS-a Vlatko Marković proslavio kada je u uvodnom govoru odmah za govornicu pozvao goste iz Uefe (Františeka Laurineca te Theodorosa Theoroidisa), a tek nakon dvije intervencije glavnog tajnika Zorislava Srebrića, pa i smijeha okupljenih, Marković je prozborio uvodne kurtoazne riječi.

'Hrvatska reprezentacija je i dalje osma na svijetu, pa mislim da nema ni potrebe za pitanjima', naglasio je Marković, što i ne bi bio neki gaf da 'kockasti' nisu trenutačno deseti na Fifinoj ljestvici.

Nakon što je utvrđen kvorum te prihvaćene odluke verifikacijske komisije među kojima je i potvrda suspenzije dubrovačko-neretvanske županije te da na Skupštini nisu bivši glavni tajnik Udruge prvoligaša Neven Šprajcer, koji je uhićen, ali ni predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš umjesto koga je iz splitske županije izabran Mario Jurić, skupštinari HNS-a protrčali su dnevnim redom prihvaćajući u većini slučajeva bez glasa protiv sve zaključke.

Uefin izaslanik Theodoros Theoroidis obratio se skupštinarima pohvalivši rad Saveza:

'Vaša nogometna reprezentacija je zadnjih 20 godina najbolji promotor Hrvatske u svijetu. Želio bi čestitati i zbog odlične organizacije Eura u futsalu. Uefa i HNS godinama blisko surađuju, pogotovo kada se radi o razvitku nogometa u Hrvatskoj', kazao je Theoroidis dodavši ozbiljnim glasom:

'Europski nogomet ima brojne izazove, a ovdje u Hrvatskoj ste bili svjedoci stvari vezanih uz korupciju, namještanje utakmica, zatim nasilja i drugih problema. Stoga je i predsjednik Uefe Platini već bio u Zagrebu kako bi razgovarao s čelnim ljudima države jer smatramo da jedino zajedničkim snagama možemo riješiti probleme koji muče nogomet. Neću detaljno govoriti o rezoluciji europskog parlamenta, ali moram se referirati na dio koji govori o autonomnim sportskim organizacijama na nivou države, ali i na dio koji naglašava suradnju s državnim institucijama. Ta rezolucija pokazuje put kojim treba ići. Dakle, bitna je uska suradnja HNS-a i države', kazao je Theoroidis.