KAO JESSE, SAMO NE SKAČE

Što sprema Bolt u utrci na 200 metara?

17.08.2009 u 14:02

Bionic
Reading

Najbrži čovjek u povijesti planeta suvereno je potvrdio prvi dio svoje dominacije na Svjetskom atletskom prvenstvu u Berlinu. Usain Bolt 'obukao' je jedno zlato, a pred njim su još dvije discipline

Bolt dominira u svim kratkim disciplinama

Nakon srušena svjetskog rekorda kojim je jasno dao do znanja da granica ljudske izdržljivosti ide i preko zadanih limita, Usain Bolt uživa u slobodnom danu. Stotku je riješio besprijekorno, sljedeća etapa je utrka na 200 metara. U utorak se trče dvije runde kvalifikacija, u srijedu je polufinale, a dan kasnije borit će se za medalje.

Svjetski rekord, vidi čuda, i u ovoj disciplini već se nalazi u posjedu Bolta. Ne treba unaprijed otpisati konkurenciju, prvenstveno Tysona Gaya, no veće je pitanje hoće li Bolt ponovno unaprijediti vlastiti rekord nego hoće li uzeti novo zlato.

Lani u Pekingu istrčao je rezultat 19.30 sekundi i tako srušio vrijeme Michaela Johnsona, koji je svjetski rekord držao 12 godina. U međuvremenu, nitko se nije približio njihovoj razini, a Boltov rezultat još je vrjedniji ako se zna da mu je vjetar odmagao. Puhao mu je u prsa brzinom od 0.9 metara u sekundi.

Ove godine Jamajčanin nije toliko nastupao na duljoj sprinterskoj dionici, no konkurenciji je poslao više nego jasnu poruku 7. srpnja u švicarskoj Lausanni. Kiša je padala bez milosti, vjetar je ponovno bio protiv Bolta i trkača (opet 0.9 m/s), no Bolt je kao izbačen iz praćke projurio stazom i upisao rezultat 19.59, četvrti najbrži svih vremena. Drugoplasirani Leshawn Meritt zaostao je čak 82 stotinke sekunde.

Rezultat sezone napravio je Tyson Gay, koji je 30. svibnja u New Yorku istrčao jednu stotinku brže vrijeme, no Amerikancu su poslužili idealni vremenski uvjeti i snažan vjetar u leđa. Bolt izgleda nadmoćno i na cilj dolazi prilično svjež. U takvom raspoloženju i zenitu fizičke moći Jamajčanin bi u četvrtak u 20.35 minuta, kada je na rasporedu finale, mogao još jednom atletski svijet ostaviti bez daha i granicu na 20 metara postaviti opasno blizu 19 sekundi. Prije njega to se činilo sasvim nemoguće, no Bolt je tu riječ gotovo izbacio iz atletskog sprinta.