OTPOR JE UZALUDAN

Štimac: Sammira ćemo asimilirati u svlačionicu

28.09.2012 u 15:47

Bionic
Reading

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacija objavio je popis kandidata za predstojeće kvalifikacijske oglede protiv Makedonije u Skopju i Walesa u Osijeku. Izbornik je nemalo iznenadio pozvavši igrača Dinama Sammira!

Nakon uspješnog starta, u kojem su Štimac i reprezentativci, protiv Makedonije u Zagrebu te Belgije u Bruxellesu uzeli četiri boda, pred hrvatskom nogometno reprezentacijom novi je mini ciklus u kojem će se igrati protiv Makedonije u Skopju 12. listopada i Walesa u Osijeku 16. listopada.

Tim povodom izbornik Štimac objavio je popis kandidata za obje utakmice, a to su: Pletikosa, Subašić, Krešić, Ćorluka, Srna, Šimunić, Schildenfeld, Strinić, Vida, Lovren, Pamić, Rakitić, Badelj, Kranjčar, Vukojević, Modrić, Iličević, Perišić, Radošević, Mandžukić, Olić, Eduardo, Jelavić, Sammir, Kalinić i Vukušić.

Dakle, Sammir je definitivno prva vijest Štimčevog popisa za novi mini ciklus.

'Procijenili smo u stožeru da Sammir može doprinijeti igri hrvatske nogometne reprezentacije. Asimilirat ćemo ga u svlačionicu, naviknuti na ono što je trenažni proces u ovim okvirima, jer naša su očekivanja od njega velika. Nepodijeljeno je mišljenje javnosti o njegovim igračkim kvalitetama. Imao je probleme s režimom života, ali imamo uvid u neke promjene po tom pitanju proteklih mjeseci. Želimo da mu ovo bude impuls, fantastičan motiv za nastavak kako na reprezentativnom i klupskom planu. Hoće li uspjeti se nametnuti s obzirom na konkurenciju, to je sada na njemu', rekao je izbornik Štimac a na njega se nadovezao i Kruno Jurčić, Sammirov bivši trener u Dinamu. Doduše, prije Jurčićeve procjene, Štimac je spomenuo da je zadatak dao izvršnom predsjedniku HNS-a Vrbanoviću da kod Fife isposluje dozvolu za Sammirov nastup.

'Iskreno se nadam da će mu ovo biti poticaj. Njegove nogometne kvalitete nam mogu pomoći i nadam se da će mu ovo biti poticaj ne samo u nogometnom već i u životnom smislu.'

'Sammir nam može pomoći u fazi napada. Sad je na njemu da pokaže je li za to sposoban. To nas pitanje već dugo muči. Sad će pokazati je li svjetska ili samo nacionalna klasa. Na njemu je da opravda sve lijepe stvari koje su se pisale o njemu i da demantira sve loše što je napravio izvan terena', rekao je Alen Bokšić, koji uz Štimca sjedi kako bi napad bio što učinkovitiji.

Igor Štimac osvrnuo se i na 'slučaj Vida', kada je Dinamov nogometaš u klupskom autobusu otvorio pivo te zaslužio rigoroznu kaznu od sto tisuća eura.

'Kod nas Vida nije problem, ali to ne znači da ne osuđujemo njegovu grešku. Molio bih njega da što prije uputi ispriku i javnosti, ali i klubu, jer on kada igra za klub predstavlja i Hrvatsku. Ne smije izbjegavati činjenicu da je napravio sramotu koja je obišla cijeli svijet. No mi smo tu da pomognemo igračima i ispravljamo ih. Ovo mu je zadnja takva akcija i ako još jednom ponovi, mi ćemo ga prekrižiti.'

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji, sudjelujte u stvaranju sadržaja i gledajte prijenose uživo!

Osim Sammira, novi na popisu je i Dario Krešić, vratar moskovskog Lokomotiva, koji će, baš kao i Sammir, dobiti priliku da se 'asimilira'.

Što se Kelavina brisanja s popisa tiče, Štimac je kazao kao to nije zbog trenutačne forme, već da se proširi popis reprezentativaca, jer će Krešić biti pod nadzorom stručnog stožera.

Nema straha da će stadion opet biti poluprazan?

'Moram priznati da se mistificira ono što se zove praznim stadionom. Stadiona ima raznih, mogli smo u Puli igrati pred punim stadionom. Ne bježimo od odgovornosti, pokazujemo hrabrost suočavanja s problemom. U našem poslu ponašamo se pravedno, otvaramo vrata mladim igračima... Hrabri smo stati i iza mladosti i iza starosti. Ako želimo da hrvatska priča uspije, onda se moramo tako i ponašati. Dvanaest tisuća ljudi u Splitu na Veliku Gospu za mene je odlična posjeta. Ne tako davno igrali smo s Njemačkom u Splitu pred sedam tisuća, protiv Francuske je u Zagrebu bilo šest tisuća'.

Za kraj, izbornik je spomenuo i svoj susret sa Sinišom Mihajlovićem, kolegom sa srpske klupe u Varšavi.

'Naš susret je protekao korektno. Nismo raspravljali o prošlosti. Istina je da kad si mlad i u naboju napraviš greške, a što smo mi napravili. Međutim, sada smo suglasni da se preko nas ne smije stvarati atmosfera netrpeljivosti i mržnje, već da se nakon našeg nastupa iduće godine priča isključivo o nogometu.'