A ISPITE POLAŽE U ROKU

Stigla kao debitantica i odmah uzela svjetsko srebro

08.12.2011 u 16:50

Bionic
Reading

Sretna što sam se uopće našla na velikom natjecanju, ne opterećujem se izgledima, naprotiv, dolazim sa smiješkom, kaže 20-godišnja Marina Sumić, članica zagrebačkog Metalca

Marina Sumić, 20-godišnja članica zagrebačkog Metalca i svjetska viceprvakinja u tae-kwon-dou u kategoriji do 62 kilograma, jedna je od najboljih zagrebačkih sportašica u 2011. Koliko je uspješna na tatamiju, toliko je uspješna i u školovanju. U godini kad je kao debitantica osvojila svjetsko srebro u južnokorejskom gradu Gyeongjuu, gdje je tae-kwon-do najpopularniji sport, položila je sve ispite na prvoj godini veterine.

'Lani sam kanila upisati stomatologiju, ali baš u vrijeme polaganja ispita iz kemije za upis na taj fakultet bila sam na natjecanju. Stoga sam krenula na veterinu, gdje sam već otprije ispunila uvjete za upis. Veterina mi se svidjela, no nakon prve godine ipak sam odlučila otići na stomatologiju, studij na koji sam željela otići nakon završetka srednje škole', kaže Marina, koja će u subotu i nedjelju, 10. i 11. prosinca, nastupiti na otvorenom prvenstvu Pariza u olimpijskim kategorijama. Lani, kad je osvojila zlato na Europskom prvenstvu za natjecateljice do 21 godine, na pariškom je natjecanju bila treća.

Tae-kwon-doom se počela baviti kao petogodišnja djevojčica.

'Moj trogodišnji brat se rasplakao što ga nisu uzeli klub, na kraju su ipak popustili, a nakon tri mjeseca i ja sam počela trenirati uz njega. Sport me je naučio da nikad ne smijem odustati. Tako nisam odustala ni od stomatologije. Moraš naučiti prihvaćati i pobjede i poraze, svjestan da uvijek postoji nova šansa', otkriva Marina.

Nikad nije izostala s treninga. A vrhunski sportaši treniraju svakodnevno, katkad i dva puta na dan, u određenim razdobljima i po pet puta. S radošću ide na treninge.

'Cure i dečki vježbaju zajedno, uvijek je nešto novo, zanimljivo, upoznaješ i nove ljude', opisuje Martina.

O velikim natjecanjima kaže:

'Ne opterećujem se izgledima, sretna što sam uopće došla na veliku priredbu. Dolazim sa smiješkom na licu.'

Za nastup na takvim priredbama valja svojski trenirati.

'I do 800 tisuća puta', dodaje slikovito,'vježbaš kombinacije do automatizma. Trener bira taktiku, a savjetujete se prije i poslije borbi. Za vrijeme borbi katkad ni sama ne znam kud mi sve lete noge.'

Marina ima normu kao olimpijska A kandidatkinja. Da je, primjerice, bila teža sedam kilograma, sudjelovala bi u kvalifikacijama za odlazak u London 2012.

'Prije tri godine trenirala sam sa Sandrom Šarić i Martinom Zubčić, osvajačicama olimpijskih odličja u Pekingu. Vrijeme je otad proletjelo. Zato mi se čini da nisu baš tako daleko i Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. Jaka je konkurencija među curama, no to nas tjera da budemo još bolje. Potičemo i bodrimo jedna drugu. Hrvatski tae-kwon-do doista je u svjetskom vrhu. Kao sastav, Marina Usanović, Lucija Zaninović, Ana Zaninović, Petra Matijašević, Ivana Žagar i ja četvrte smo na svijetu', podsjeća Marina.

Nekoć je, kao mlađahna natjecateljica, dočekivala uspješne članice Metalca Sandru Šarić, Natašu Vezmar, Lanu Banely. Danas već dočekuju Marinu, koju uspješnim nastupima slijede mlađe metalke, europska juniorska viceprvakinja Lucija Mlađenović i trećeplasirana Ana Pavlović.
Marina hvali trenere s kojima je radila. U klubu nekoć s Ivicom Klaićem, danas s Markom Novakom, a u reprezentaciji s Tonijem Tomasom.