HOĆE LI GA TKO ČUTI?

Legendarni reprezentativac zna što bi primirilo hrvatske navijače

19.03.2017 u 21:05

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u petak (20.45 sati) igra kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo u Rusiji a suparnik Čačićevoj vrsti u Zagrebu bit će reprezentacija Ukrajine

S obzirom na to da će nakon dosta vremena tribine na jednom hrvatskom stadionu biti otvorene za navijače, ali i s obzirom na to da među navijačima vlada veliko nezadovoljstvo stanjem u hrvatskom nogometu, utakmica je proglašena događajem visokog rizika.

O navijačkom nasilju, ali i stanju u HNS-u u Točki na tjedan TV postaje N1 razgovarali su s bivšim reprezentativcem Mariom Stanićem i načelnikom uprave policije Krunoslavom Borovcem.

Borovcu je stiglo pitanje hoće li biti tučnjave, neprimjerenih uzvika?

'Sve je moguće. U procjene rizika uzeta su u obzir ranija ponašanja i gotovo je izvjesno da će navijači pokušati masovno koristiti pirotehniku i da će biti prisutan govor mržnje, s jedne strane usmjeren prema vodstvu HNS-a, kako bi se i utakmica i nastupi reprezentacije doveli u pitanje. Mogući su i sukobi između pripadnika različitih navijačkih skupina. Vidimo da je i njihovo kontinuirano neprijateljstvo prisutno. Sve što smo gledali proteklih dana moguće je i na ovoj utakmici. Naš je zadatak to svesti na najmanji mogući omjer i suzbiti koliko je moguće', odgovorio je Borovec, a na upit postoji li mogućnost prekida utakmice odgovorio je.

'Propisano je, ako dođe do govora mržnje, da postoji trostupanjski postupak. On treba osigurati da ne nastradaju oni koji su se neželjeno našli u takvim situacijama. Organizator putem spikera upozori gledatelje, budi svijest kod svih da to što rade je zabranjeno. Onda dolazi do drugog upozorenja i sudac privremeno prekida utakmicu. Ako ni to ne urodi plodom onda se radi konačna prekid utakmice, dolazi do pražnjenja tribite i pozivanja gledatelja da napuste stadion. To ostavlja mogućnost svima onima koji ne žele probleme, da bez posljedica napuste prostor. Jer ako dođe do intervencije mi moramo biti sigurni da su ostali doista oni koji su protupravno ponašali, a ne oni koji su se slučajno tu našli'.

Vrlo otvoreno o probelmu HNS- navijači govorio je Mario Stanić. Nadovezao se bivši hrvatski reprezentativac na izjavu ministra Orepića kako huligani sjede i u foteljama HNS-a, koji je u javnosti doživljen kao ispolitiziran, korumpiran?

'Možda je huliganstvo u tom kontekstu pregruba riječ, ja volim reći beskičmenjaci licemjeri... Narod je izgubio vjeru u nogomet, klubove, institucije... Naš nogomet je trenutno bolestan. On nema problema, on je sam po sebi postao problem. Ali svima - društvu, medijima, politici koja je dosta kumovala stanju, a sada veli da se ne treba miješati. Bez volje, mjera i angažmana politike se ne može srediti stanje'.

Prema Stanićevu mišljenju stanje bi se primirilo odlaskom Šukera, Mamića i Vrbanovića iz HNS-a.

'Vjerojatno da, ali siguran sam da to nije pitanje samog vrha. Nema mjesta za bilo koju osobu koja je godinama sjedila u pri vrhu. Morate cijelu tekućinu iz posude izbaciti i uliti novu'.

Cijeli intervju pročitajte i pogledajte OVDJE