DOŠAO VELIKI BLOHIN

Štafeta ukrajinskih legendi uoči Dinama

27.09.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Idućeg tjedna na novi kijevski stadion će istrčati zagrebački Dinamo, a Niku Kranjčara i Ognjena Vukojevića će voditi zaista legendarno trenersko ime

Uoči aktualne sezone od Dinama i reprezentacije se oprostio Andrij Ševčenko. Najbolji Ukrajinac poslije 'hladnog rata' prešao je u politiku, no Kijevljani nisu dugo ostali bez klupskih legendi svjetskog formata.

Nakon otkaza treneru Seminu, naime, na klupu Dinama sjeo je Oleg Blohin, još uvijek najcjenjeniji ukrajinski nogometaš svih vremena. Rođeni Kijevljanin koji je garancija velikih rezultata i nogometne euforije u gradu. Oleg je iz juniora u seniore Dinama prešao s nepunih 17 godina i nije u početku bio zvijezda. Krenuo je polako 1962. sa 20 godina, točno 10 godina nakon što je kao dječak došao u klub, pokazao je koliko može.

U Dinamu je odigrao ukupno 19 sezona i porušio sve rekorde tadašnje sovjetske lige. Zabio je 266 golova u službenim natjecanjima, od toga 211 u prvenstvu. U tom je razdoblju klub prekinuo rusku dominaciju i uzeo osam naslova prvaka, dodao pet kupova. Dva Kupa pobjednika kupova i još dva polufinala Kupa prvaka. Imao je uvjerljivo najviše nastupa i golova u povijesti reprezentacije... Blohin je bio kralj.

Tadašnji režim nije ga puštao u inozemstvo sve do 35. godine, a tada je Oleg karijeru otišao na dvije godine u austrijski Steyr, da bi karijeru završio posljednjom sezonom u grčkom Arisu.

U Grčkoj je ostao i raditi kao trener gdje je mijenjao klubove punih 13 godina, da bi se 2003. vratio u domovinu kao ukrajinski izbornik. Tri godine kasnije, vodio je svoju zemlju do četvrtfinala SP-a, da bi godinu kasnije odstupio nakon ispadanja s Eura. Vrijeme je četiri godine 'kratio' u FC Moskvi i Černomorcu, da bi se 2011. vratio na čelo Ukrajine s kojega će odstupiti nakon iduće dvije utakmice.

Tako se otvorio prostor za trijumfalan povratak u klub koji je doveo na europsku kartu i o kolikoj je god legendi riječ, i Blohin ima tremu.

'Noćas uopće nisam spavao', prenosi uefa.com Blohinove riječi koji dodaje da zna što se od njega očekuje.

'Pred nama je niz teških utakmica, ali moramo se vratiti na staze pobjeda, jer Dinamo je preveliki klub da bi preduboko padao. Dugo sam bio izbornik i znam kolika je razlika između rada u reprezentaciji i klubu, ali spreman sam na svakodnevni ritam i znam što se od mene očekuje', najavio je Blohin koji će debitirati u ligaškom ogledu protiv Zoryje, nakon čega u Kijev dolazi hrvatski prvak.

Sukus jedne fantastične igračke karijere