sp u taekwondou

Srpkinja razbila snove o zlatu Kristini Tomić, Mateju Jelić oštetio sudac

26.06.2017 u 14:53

Bionic
Reading

Kristina Tomić, 22-godišnja Zagrepčanka, nije se uspjela plasirati u finale Svjetskog prvenstva u taekwondou, koje se održava u južnokorejskom gradiću Muju.

Kristina Tomić je plasmanom u polufinale osigurala brončanu medalju, a u ponedjeljak je imala priliku povećati svoj uspjeh. No, u polufinalnoj borbi kategorije do 49 kilograma izgubila je od 19-godišnje predstavnice Srbije Vanje Stanković (6:12).

Nažalost, Kristina Tomić nije bila ni približno raspoložena kao dan prije, a izgubila je od djevojke s kojom je dosad imala pobjednički skor (2:0). No, valja reći i to da je Vanja Stanković u protekla dva dana i taktički i tehnički briljirala, što je na koncu okrunila svjetskim zlatom. Naime, Stanković je zadivila i u finalu i sa 10:5 pobijedila jednako mladu, ali već trofejnu i favoriziranu Tajlanđanku Wongpattanakit, dosadašnju svjetsku prvakinju i brončanu iz Rija. 

Da ovo neće biti dobar dan za hrvatske predstavnice na ovom Svjetskom prvenstvu moglo se naslutiti iz primjera bivše juniorske svjetske prvakinje Mateje Jelić (67 kg).  Devetnaestogodišnja Splićanka je u prve dvije borbe briljirala, prvo je eliminirala znatno iskusniju i trofejnu Španjolku Evu Calvo Gomez, srebrnu olimpijku iz Rija, sa 5:0, a potom i trećeplasiranu sa posljednjeg Svjetskog prvenstva Katherine Dumar sa 4:2.

 No, u borbi za plasman u polufinale, i najmanje bronačanu medalju, protiv svjetske doprvakinje i brončane iz Rija Turkinje Tatar Nur, sudac iz Singapura oštetio je Mateju Jelić. Mlada Hrvatica je povela sa 4:0, a onda je kod 4:2 dobila kazneni bod za navodnu neaktivnost, iako je jednako neaktivna bila i Turkinja.

Nakon toga, samo četiri sekunde prije isteka borbe, sudac je Splićanki dosudio još jedan kazneni bod za 4:4, pa je borba otišla u četvrtu rundu. A u njoj se sve razrješuje zlatnim bodom u čemu je uspješnija bila iskusnija Turkinja, koja je plasirala šaku u oklop.