NE ZVUČI OBEĆAVAJUĆE

Srna: Ako i ne prođemo na Euro, nismo luzeri

09.11.2011 u 14:33

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u srijedu popodne odradit će zadnji trening u Čatežu, a potom i poletjeti prema Istanbulu na prvu utakmicu dodatnih kvalifikacija protiv Turske

Od Luke Modrića očekuje sa da bude ključni igrač u ove dvije utakmice. Osjeća li hrvatski razigravač dodatni pritisak?

'Pratio sam napise u medijima. Ovo nije individualni sport. Važan je kolektiv i svi morao biti na visokom nivou. Samo tako možemo uspjeti. Jedan igrač ne pobjeđuje ili gubi utakmice. No, spreman sam preuzeti rizik'.

Mislite li da u reprezentaciji niste na tako dobrom nivou kao u klubu?

'Uvijek želim najbolje. Dajem maksimum, nekad sam dobar nekad ne. Istina je da nisam na onoj razini kao u prvom ciklusu. Ne znam zašto je tome tako. Svi moraju biti dobri da bih i ja bio pravi. Imao sam ja i dobrih utakmica, nije sve tako crno. No, ne bježim od kritika'.

S obzirom da ste i sami nedavno izjavili da Hrvatska od Eura nije pobijedila jakog protivnika, na temelju čega mislite da ćete sada nadigrati Turke?

'Istina je, nismo dobili Ukrajinu, Grčku... Od statistike ne možete pobjeći. Nismo imali sreće, no ozračje je sjajno. To se mora promijeniti jer moramo i mi nekoga dobiti. Ako ne uspijemo, nemamo što tražiti na Euru. Svjesni smo što ove utakmice znače za nas i za hrvatski nogomet. Ako ih pobijedimo sve loše će se izbrisati. Moramo pokazati zajedništvo koje smo pokazali nekon Grčke'.

Ni Modrić ni Darijo Srna nisu praznovjerni i ističu kako im ništa ne znači činjenica da se utakmica igra 11. 11. 2011. godine. Taj detalj nisu niti primjetili, kako sami kažu.

'Jel mislite da bih ja morao nešto riješiti s obzirom da nosim dres s brojem 11?', duhovito je dometnuo kapetan Srna.

Koliko ste puta gledali izvođenje jedanaesteraca protiv Turske u Beču, upitali smo Srnu?

'Samo sam svoj gledao. Ne razmišljamo o tome. Nema tu osvete i ne vraćamo se u prošlost. Ne bih se složio s opaskama da Luka igra ne igra za reprezentaciju jednako dobro kao u klubu. Igranje u klubu i reprezentaciji dvije su različite stvari. Nije se lako prilagoditi. Pogledajte i druge reprezentacije poput Engleske, Francuske, Italije, Njemačke. Svi oni imaju iste probleme. Nama treba samopouzdanje koje je poljuljano. Došli smo pred zid i sad se moramo pokazati. Najvažnije je da nakon svega, kako god utakmice završile, možemo u oči pogledati suigračima, treneru, maseru, mami, tati. Važno je da si čist nakon toga. Sve je moguće jer možemo pogoditi prečku, promašiti dva jedanaesterca, a oni mogu zabiti s centra. Neke stvari jednostavno nije moguće predvidjeti. Turci govore da se od početka kvalifikacija pripremaju za drugo mjesto i dodatne kvalifikacije. Mi smo se nadali prvom mjestu'.

Koliko im to može biti prednost?

'Ne bih ja rekao da su se spremali za drugo mjestu. To sada tvrde kad su drugi. Nismo se mi protiv Engleza pripremali za drugo mjesto. Oni su kiksali protiv Azerbajdžana i Belgije. Izgubili su neke ključne utakmice. Ne bih rekao da mi nismo dobili odavno veliku utakmicu. Nismo dobili ono što smo trebali. Svaka utakmica je velika i ovakve su san svakog igrača. Nažalost, sami smo sebe doveli u ovu situaciju', kazao je Srna i na kraju potpuno otvorio dušu:

'Uoči izvlačenja sam stalno govorio: Dajte nam Tursku, hoću Tursku. Mislim da je to sudbina. Vjerujem u sudbinu, onaj pogodak u 121.minuti i ova utakmica su povezani, sto posto. Vjerujem da će nam se i sreća vratiti. Nismo imali sreću. Pogledajte Grke, s Izraelom, s Maltom. Ako samo jedan igrač ne bude maksimalno 'unutra' to nam neće biti dovoljno za prolaz. Jasno vam je da o ovim utakmicama ovisi sve'.

Ako ne uspijete bit ćete obilježeni kao gubitnici.

'Ne bih rekao da ćemo biti gubitnici, čak i ako, ne daj Bože, ne odemo na Europsko prvenstvo. Ponosan sam što sam dio ove momčadi i što sam kapetan. Mala smo zemlja s velikim apetitima. Hrvatska rukometna reprezentacija je nedavno izgubila dvije utakmice, a ponajbolja je na svijetu. Ne možete reći da su sad oni loši'.

U Istanbulu ste igrali samo jednom?

'Ja tamo igram samo ključne utakmice', uz smješak je zaključio kapetan.

Daj Bože da ovo bude jedna od ključnih utakmica po kojima će Srna ostati upamćen.